latinica  ћирилица
02/05/2024 |  20:10 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Bojenje jaja na Veliki petak - tradicija koja ne prestaje (VIDEO)

Sutra je Veliki petak - najtužniji dan u hrišćanstvu kada su vjernici na strogom postu i kada se u nekim krajevima farbaju Vaskršnja jaja. Domaćica se prethodno prekrsti i pomoli Bogu i u posudu u kojoj će kuvati i farbati jaja, doda malo osvećene vodice. Prvo obojeno jaje "čuvarkuća" čuva se do idućeg Vaskrsa. Šaranje i ukrašavanje jaja prilika je da se pokaže kreativnost i ljubav prema umjetnosti, kroz razne tehnike. Zabilježili smo kako to radi Dana Krdžić, iz Bijeljine.
Vaskršnja jaja - Foto: RTRS
Vaskršnja jajaFoto: RTRS

Dana Krdžić, po struci je medicinska sestra. Naizgled neobičan spoj, medicinska struka i dar za umjetnost. Obično koristi deset tehnika za šaranje, a najkomplikovanija je šaranje voskom.

- Gospod Bog je sve to uredio, da imamo taj Veliki Petak, da počinjemo ujutru rano, da taj dan ništa i ne radimo, već se samo posvetimo baš tim jajima, tom poslu i tim pripremama za Vasrsenje Isusa Hrista - priča Dana.

Mnoštvo je metoda, da se na jednostavan i lak način, dobije predivno ukrašeno i unikatno jaje, kaže Dana.

- Najnovija tehnika je sa najobičnijim flomasterima i salvetom koja se umota, jaje se umota u to, potopi u vodu i sirće, odstoji pet minuta i dobijete opet neko unikatno jaje - naglašava Dana Krdžić.

Kako je ona imala dobar primjer u svom životu, baku od koje je sve naučila, tako i ona želi da se njeni unuci sa radošću sjećanju nje.

- Željela bih samo da pokažem domaćicama, majkama, da imaju samo malo strpljenja sa svojom djecom, da im i djeca mogu pomoći, da ih ne tiskaju u ćošak dok to rade. Treba mu omogućiti, jer možda to baš bude okidač kad bude bilo starije - dodala je Dana.

Bilo da šarate jaja najstarijim tehnikama, voskom, liskama i lukovinom, ili da se opredijelite za neke savremenije tehnike, poput dekupaža, važno je da u to utkate mnogo ljubavi, poruka je naše sagovornice.