latinica  ћирилица
03/05/2024 |  13:43 ⇒ 20:29 | Autor: RTS

Godišnjica masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" - građani odali počast žrtvama (FOTO/VIDEO)

Na današnji dan pre godinu dana u OŠ "Vladislav Ribnikar" trinaestogodišnji K. K. ubio je deset osoba – devetoro dece i čuvara škole. Ranjeno je nekoliko učenika i nastavnica istorije.
Ribnikar (foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Ribnikar (foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

Poruka patrijarha Porrfirija djeci, učenicima osnovnih i srednjih škola

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je povodom godinu dana od tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", da se za bolji svijet moramo boriti, ali ne tako što ćemo na nasilje uzvraćati nasiljem, nego dobrotom.

- Mi, odrasli, nismo stvorili svijet u kojem se vrlina i drugarstvo cijene. Kako budete odrastali, draga djeco, iskustvo će vas učiti da smo vam ostavili svijet u kojem ima mnogo nepravde i zla. Ali nikada nemojte pomisliti da je čitava stvarnost takva. Nije, I ne mora biti - istakao je patrijarh u obraćanju deci, učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a saopštila Srpska pravoslavna crkva.

- Za bolji svijet se, međutim, moramo boriti; ali ne tako što ćemo na nasilje uzvraćati nasiljem, nego dobrotom - poput Hrista, koji se čak i sa krsta moli za one koji ga raspinju i vrijeđaju, i želi im dobro - naveo je patrijarh.

Istakao je da je pobjeda zla i nepravde privremena i prividna.

Premijer Srbije i ministri položili cvijeće i odali poštu ubijenima

Predstavnici Vlade Srbije na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem položili su cvijeće, upalili svijeće odajući poštu ubijenima u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Predstavnici Multidisciplinarnog tima pozivaju građane da dođu na Tašmajdan

Predstavnica Multidisciplinarnog tima i Viktimološkog društva Srbije Јasmina Nikolić pozvala je sve da dođu do Tašmajdana, do Foruma gde članovi Multidisciplinarnog tima razgovaraju sa građanima, pričaju, razmjenjuju svoje misli i ideje.

- Forum je organizovan zato što u toku prethodne godine nismo posvetili dovoljno pažnje svim pitanjima koje nas i dalje muče, a to je zašto nam se desila ova tragedija, kakve su posledice ove tragedije, ono što je najvažnije, šta treba da promenimo i kod sebe i u društvu - rekao je Aleksandar Baucal, predstavnik Multidisciplinarnog tima.

Ribnikar (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

Forum i video-kolaž sjećanja na žrtve u Tašmajdanskom parku

Kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu u 9.00 časova počeo je Forum u okviru kojeg građani mogu da razgovaraju sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posljedica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. Forum će trajati do 19.00 časova.

Roditelji i porodice pale svijeće i polažu cvijeće

Roditelji, porodica i prijatelji okupili su se ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" da polože cvijeće i upale svijeće u znak sjećanja na ubijenu djecu i čuvara škole.

 Ribnikar (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

Tamni ekrani u znak sećanja na ubijene

Prekidom programa u 8.41 mediji u Srbiji obeležili minut ćutanja kao sećanje na ubijene u masovnom ubistvu u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Vučić položio cvijeće u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je cvijeće u školi "Vladislav Ribnikar" na godišnjicu ubistva devet učenika i radnika obezbeđenja ove škole

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Prije tačno godinu dana, svanulo je poslednje školsko jutro za naših devet anđela i čovjeka koji ih je čuvao i o njima očinski brinuo. Prošla je godina od nezapamćene tragedije koja je ostavila neizbrisiv ožiljak na duši cijele zemlje, ali nisu prošli bol, nevjerica i neizmjerna tuga - napisao je Vučić na Instagramu.