latinica  ћирилица
04/05/2024 |  12:00 ⇒ 14:53 | Autor: SRNA

Šćekić: Crna Gora ne treba da podrži rezoluciju o Srebrenici

Potpredsjednik crnogorske Vlade Dragoslav Šćekić smatra da Crna Gora ne treba da podrži rezoluciju o Srebrenici u UN, jer to, kako je ocijenio, može dodatno podići tenzije u cijelom regionu, pa i u samoj Crnoj Gori.
Dragoslav Šćekić (Foto: gov.me) -
Dragoslav Šćekić (Foto: gov.me)

Šćekić je istakao da rezolucija sama po sebi predstavlja otvaranje teme koja proizvodi tenziju među raznim narodima i da ona ne može da poboljša te odnose, već može samo da ih pogorša.

- Iznenađen sam da se u ovom momentu u UN ili bilo gdje drugo otvara ovakva tema. Mi smo za to da se osude svi zločini, bez obzira sa koje strane dolaze. Ne možemo dozvoliti da se bilo koji narod naziva genocidnim i da se na taj način stigmatizuje, odnosno da od jednog naroda generalno pravimo neku nepoželjnu sliku u svijetu - istakao je Šćekić, koji je i potpredsjednik Socijalističke narodna partije /SNP/.

On naglašava da bi SNP ovako reagovao i da je u pitanju i neki drugi narod.

- Nećemo dozvoliti da bilo koji narod u ovom momentu nazivamo genocidnim. Mislimo da ovo nije momenat i da uopšte nije trebalo stavljati tu temu na dnevni red. Našem regionu je potrebna neka nova atmosfera i komunikacija koja vodi u pravcu prevazilaženja granica - naglasio je Šćekić.

Prema njegovim riječima, nije potrebno otvaranje tema koje treba da su iza nas i koje proizvode tenzije među narodima.

- U sve poštovanje državne politike prema susjedima i međunarodnoj zajednici, smatramo da treba da imamo dobre odnose sa svima u regionu. To podrazumijeva i da ne treba određenim izjavama i stavovima da remetimo te odnose - naglasio je potpredsjednik Vlade Crne Gore.

On je rekao da ni u kom slučaju ne treba remetiti nacionalna osjećanja bilo kojeg građanina koji se nacionalno izjašnjava kao Srbin, Bošnjak, Hrvat, Albanac...

- Moramo da vodimo računa o tim stvarima i da razmišljamo o ekonomiji, socijalno odgovornom ponašanju, kako stvoriti bolje uslove za život naših građana, kako prevazići trodecenijsko loše nasljeđe, počevši od tih ružnih vremena kada su počinjeni ti zločini - istakao je Šćekić.