latinica  ћирилица
05/05/2024 |  07:59 | Autor: TANЈUG

Lažne prijetnje bombama u tri njujorške sinagoge i muzeju

U najmanje tri njujorške sinagoge i u jedan muzej u subotu su stigle prijetnje bombom, ali njujorška policija je zaključila da nijedna prijetnja nije vjerodostojna, saopštile su gradske vlasti.
Policija SAD (Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER) -
Policija SAD (Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER)

Zvaničnik Menhetna Mark D. Levin objavio je na svom Iks nalogu da su prijetnje bombom upućene sinagogama "zločin iz mržnje i dio rastućeg trenda incidenata koji ciljaju jevrejske ustanove", prenosi Rojters.

- Ovo je jasan pokušaj da se unese strah u jevrejsku zajednicu. To se ne može prihvatiti - poručio je Levin.

Od izbijanja sukoba Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze u oktobru prošle godine, antisemitski incidenti, napadi, vandalizam i uznemiravanja u SAD su se više nego udvostručili i dostigli rekordno visok nivo, navodi se u prošlomjesečnom izvještaju organizacije Liga protiv klevete.

Portparol policije rekao je da je u subotu primljeno nekoliko prijetnji bombama, uključujući prijetnju bombom upućenu mejlom Muzeju Bruklin i jednoj sinagogi u kvartu Bruklin Hajts, pri čemu nije pronađen nikakav dokaz o postojanju eksplozivne naprave.

Dvije sinagoge na Menhetnu takođe su primile lažne prijetnje bombom, uključujući prijetnju upućenu sinagogi na Zapadnoj strani zbog koje je policija evakuisala oko 250 ljudi.

Guvernerka savezne države Njujork Keti Houkul je objavila na svom Iks nalogu da državni zvaničnici "aktivno prate brojne prijetnje bombama sinagogama u Njujorku".

- Utvrđeno je da prijetnje nisu vjerodostojne. Nećemo tolerisati pojedince koji unose strah i antisemitizam. Oni moraju biti odgovorni za svoje odvratne postupke - poručila je Houkulova.