latinica  ћирилица
05/05/2024 |  13:56 | Autor: TANЈUG

Narodni muzej Srbije obilježava 180 godina izložbom "Telo i prostor"

Narodni muzej Srbije obilježiće 180 godina postojanja 10. maja otvaranjem izložbe "Telo i prostori", koja će prikazati njegovu bogatu kolekciju djela stranih umjetnika kakvi su Van Gog ili Ogist Renoar, najavila je direktorka NMS-a Bojana Borić Brešković.
Narodni muzej Srbije (Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC) -
Narodni muzej Srbije (Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC)

- Riječ je o izložbi iz naše zbirke strane umjetnosti i obuhvata eminentne stvaraoce iz perioda oko 1830. do 1940. godine. Željeli smo da na taj način predstavimo bogatstvo naše zbirke - rekla je Borić Brešković Tanjugu.

Prema njenim riječima, NMS baštini izuzetna djela nacionalne umjetnosti, ali "možda nije u toj meri poznata i strana kolekcija koja renomiranim umjetnicima koji su zastupljeni, može da se mjeri i svakako jeste najbolja u ovom dijelu Evrope".

Izložba "Telo i prostori. Kroz zbirke crteža stranih umetnika iz Narodnog muzeja Srbije" predstaviće 96 radova umetnika kakvi su Edgar Dega, Pjer-Ogist Renoar, Nikolaj Rerih, Amedeo Modiljani, Vinsent Van Gog i drugi.

- Mislim da će publika biti veoma zadovoljna izborom radova izuzetno poznatih stvaralaca, ali i manje poznatih. Opet moram da naglasim, pripadamo najvećim i najznačajnijim kolekcijama ovog dijela Evrope - rekla je Borić Brešković.

Govoreći o značenju naziva "Telo i prostori", Borić Brešković se odnosi na periode stvaralaštva, od romantizma do klasične avangarde, gdje je odnos između tijela i prostora bio posebno naglašen, a posetioci će se "uvjeriti koliko je to i danas aktuelno i važno".

Kako je najavljeno, stručno vođenje kroz izložbu "Telo i prostori" biće održano u NMS-u 16. maja (18:00).

Govoreći o jubileju, Borić Brešković je primjetila da 180 godina nije samo vremensko trajanje, već su tu i mnoge ličnosti koje su ugradile svoje živote, svoje razmišljanja, otkrića, stvaralaštva u NMS.

- Želimo da cijelu ovu godinu na različite načine približimo publici nešto što smo nazvali aktivacijom stalne postavke, da imamo izuzetna djela koje ćemo objasniti na posebne načine, učiniti ih je još prijemčivijim publici - naglasila je Borić Brešković.

Navevši da ne bi bilo NMS-a da nije bilo posvećenih ličnosti koje su ugradile svoje cjelokupno znanje i život u razvoju ove institucije, Borić Brešković je dodala da žele da se oduže time što će publici predstaviti sva imena i umjetnička djela koja baštine.

- A baštinimo u istinu najvrjednije što je poteklo sa našeg tla i što smo sačuvali za pokolenja - istakla je Borić Brešković.

U protekloj godini NMS je zabilježio 170.000 posjetiliaca, a Borić Brešković je istakla da od početka 2024. imaju "svakim danom sve veću i veću posjetu".

Primjetivši među posjetiocima i mnogobrojne strance, Borić Brešković je dodala da sve generacije imaju potrebu da dođu u NMS, u kome mnogo rade sa djecom i školama, za njih imaju i radionice, a posebno su aktivni i preko društvenim mreža.