latinica  ћирилица
05/05/2024 |  19:22 ⇒ 19:22 | Autor: RTRS

Zvanično otvorena Pjesma Evrovizije (VIDEO)

Ovogodišnje takmičenje za Pjesmu Evrovizije zvanično je otvoreno u švedskom gradu Malme, gdje su predstavnici 37 zemalja prošetali "tirkiznim tepihom" usred pojačanog obezbjeđenja i poziva na bojkot zbog učešća Izraela.
Eurosong u Malmeu (Foto: EPA-EFE/JOHAN NILSSON) -
Eurosong u Malmeu (Foto: EPA-EFE/JOHAN NILSSON)

Očekuje se da će fokus biti na izraelskoj predstavnici Eden Golan, koja će u drugom polufinalu u četvrtak izvesti pjesmu "Hurricane", a kladionice predviđaju da će se plasirati u 10 najboljih pjesama, prenosi Rojters.

U subotu su mediji izvijestili da je Golan upozorena da ne napušta hotelsku sobu, osim kada ide na nastupe i zvanične događaje Evrovizije, zbog propalestinskih protesta u Malmeu.

Izraelska delegacija nije prisustvovala današnjem defileu zbog Dana sjećanja na holokaust u Izraelu, javili su švedski mediji.

Izrael je pristao da izmijeni tekst svoje pejsme koja se u originalu zvala ''Oktobarska kiša“, za koju Evropska radiodifuzna unija (EBU) tvrdi da se odnosi na napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Šveđanka Lorin odnijela je pobjedu na Evroviziji drugi put prošle godine sa pesmom "Tattoo", čime se njena zemlja automatski plasirala u finale zajedno sa ''velikom petorkom'' - Italijom, Španijom, Britanijom, Njemačkom i Francuskom.

Dvije polufinalne večeri održaće se u utorak i četvrtak, a finale je u subotu.