latinica  ћирилица
05/05/2024 |  21:04 ⇒ 21:06 | Autor: SRNA

Lavrov: Problemi proističu zbog kršenja povelje UN

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da svi problemi savremenog društva proističu iz grubog kršenja povelje UN.
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Povelja UN u punom obimu je aktuelna ako se pošteno primjenjuje, te ukoliko se primjenjuju svi njeni principi u punom obimu uzimajući u obzir njihovu tijesnu međusobnu povezanost. Ako bi tako bilo, onda bi mnoge aktivnosti Zapada bile nelegitimne. Zapad se nikada nije vodio ključnim principom povelje da su UN zasnovane na suverenoj jednakopravnosti država - rekao je Lavrov za ATV.

On je istakao da se ne može navesti bar jedan konflikt u kome je Zapad sa nekim razgovarao kao sa sebi jednakim.

- Zapad trenutno pokušava obrazovati neku antirusku i antikinesku koaliciju. Antiruska je hitan zadatak, a antikinesku će pokrenuti kao uvod onda kada Kina postane za njih glavna prijetnja, odnosno, kako kažu, glavni protivnik. Već su počeli uvoditi sankcije protiv Kine - rekao je Lavrov za Alternativnu televiziju.

On je istakao da Zapad sada, spominjući Ukrajinu, govori samo o teritorijalnom integritetu, podsjetivši da je tako bilo i 2014. godine kada su građani Krima na referendumu izabrali povratak u okvire Rusije.

- Odmah se moglo čuti da se mora poštovati teritorijalni integritet Ukrajine. Kada je 2008. godine, bez bilo kakvih vojnih dejstava, bez kriznih situacija, tokom perioda pregovora Beograda i Prištine, odjednom proglašena nezavisnost Kosova, Zapad je rekao da je to u potpunosti u skladu sa principom prava naroda na samoopredjeljenje - kaže Lavrov.

Tvrdi da su zvaničnici u Vašingtonu zatočeni vjekovnom hegemonijom Zapada na svjetskoj areni, da su zatočenici kolonijalnih i neokolonijalnih metoda. "Hoće da žive na račun drugih, kao i prije. Stvorili su sistem globalizacije, fiksirali su dolar kao glavnu svjetsku valutu", dodao je Lavrov.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Lavrov je rekao da je svima jasno da je demilitarizacija Ukrajine postala apsolutno neophodan korak, kada se pogleda ratnohuškačka klika koja vodi ovu zemlju.

On je ocijenio da niko sa Zapada nije spreman za ozbiljan razgovor, već pokušavaju da neistinama, ucjenom, lažima prvuku na svoja okupljanja što veći broj zemalja u razvoju, zemalja svjetskog juga.

- Neki učestvuju, a onda nama objašnjavaju da su učestvovali samo sa jednim ciljem da objasne besmisao sličnih događaja bez učešća Rusije, koji su zasnovani na ultimatumima. Neki su se jednostavno razočarali i prestali su da dolaze na takve događaje - rekao je Lavrov.

Kada je riječ o saradnji Rusije i Kine, Lavrov je ocijenio da nikada nisu bili toliko dobri i efikasni, te da odgovaraju principima međunarodnog prava, prije svega principima povelje UN.

- Tako nikada nije bilo u istoriji. To je, prije svega, zasluga predsjednika Vladimira Putina i Si Đinpinga. Stvorili smo kompleks odnosa u svim sferama - ekonomija, investicije, trgovina, nauka, visoka tehnologija, kosmos, atomska energija, kultura, sport i umjetnost - naveo je Lavrov.

On je napomenuo da nema nijedne sfere koja nije predmet najaktivnijeg djelovanja po liniji rusko-kineskog višestranog partnerstva i strateške saradnje, kako je to fiksirano zajedničkim dokumentima.

- Tamo je napisano da je odnos Kine i Rusije mnogo jači, snažniji, pouzdaniji, nego vojni blokovi prošlog vijeka - zaključio je Lavrov.