latinica  ћирилица
06/05/2024 |  10:44 ⇒ 11:17 | Autor: SRNA

Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog

Sa Sokoca je jutros na pokloničko putovanje do manastira Ostrog krenula grupa od 33 hodočasnika, među kojima 13 djevojaka, koja će nakon pređenih 230 kilometara u subotu, 11. maja, u predvečerje praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, stići na večernju službu u svom odredištu.
Hodočasnici krenuli na Ostrog - Foto: SRNA
Hodočasnici krenuli na OstrogFoto: SRNA

Predsjednik sokolačkog Udruženja "Sveti Vasilije Ostroški" Milan Maričić izjavio je Srni da je ovo 15. hodočašće i poklonjenje moštima Svetog Vasilija vjernika sa Romanije, a tradicija je počela još 2009. godine kada su do manastira Ostrog krenula trojica mladih Sokočana.

On je istakao da su jutros na ovaj put, nakon blagoslova sveštenika iz porte Crkve Svetog proroka Ilije, krenuli hodočasnici sa Sokoca, iz Rogatice, Pala i Višegrada.

Maričić je naglasio da hodočašće, prije svega, ima duhovni karakter, jer sav taj fizički napor šestodnevnog pješačenja ne bi mogao da se izdrži bez Božije pomoći i priziva Svetog Vasilija Ostroškog, bez obzira na to da li se učesnik bavi sportom ili ne.

- Cijelim putem hodočašća osjeti se nebeska blagodet i prisustvo volje Božije kod svih učesnika što im daje snagu da istraju na putu, na kojem ih na kraju čeka poseban izliv blagodeti Božije, osjećaj koji je teško riječima opisati pri prisustvu večernjoj službi i samom poklonjenju moštima Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca - istakao je Maričić.

On je rekao da je prvi odmor hodočasnika planiran nakon pređenih 45 kilometara, u mjestu Dub kod Rogatice u Asfaltnoj bazi preduzeća "Romanijaputevi", a potom u Sportskoj dvorani u Foči, u Rafting klubu "Sastavci" na granici Crne Gore i Republike Srpske, u manastiru Piva, u sportskoj sali u Vidrovanu, a potom šesti dan pješačenja dolaze na večernju službu u manastir Ostrog.

Maričić je izrazio zahvalnost velikom broju privrednika sa područja Sokoca i susjednih opština, koji su pomogli ovo pokloničko putovanje.

Prema njegovim riječima, Udruženje "Sveti Vasilije Ostroški", osim duhovne obnove, ima za cilj i organizovanje akcija za pomoć socijalno ugroženom stanovništvu na području opštine Sokolac i grada Istočno Sarajevo i organizovanje hodočašća.

Sokočanin Milanko Krstajić, član Udruženja, jutros je sedmi put ponio barjak na čelu kolone hodočasnika do manastira Ostog, a Srni je izjavio da je za njega to velika čast i privilegija.

- Koračati po sedmi put pod ostroške stijene i prenijeti molitve našeg naroda Svetom Vasiliju Čudotvorcu je za mene velika privilegija. Posebna je čast ponijeti u rukama srpski barjak, koji su naši preci vijekovima nosili, u radosti i u žalosti - izjavio je Krstajić.