latinica  ћирилица
06/05/2024 |  17:48 ⇒ 19:40 | Autor: sputniknews.com

Lavrov razgovarao sa zvaničnicima Srbije: Nedopustivo etiketiranje država i naroda

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom sa predsjednicom Narodne skupštine Srbije Anom Brnabić, ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem i ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem o situaciji na Kosovu i kontaktima na visokom nivou, saopštilo je Ministarstvo spoljnih polova Rusije.
Sergej Lavrov (foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL) -
Sergej Lavrov (foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL)

- U duhu strateškog partnerstva razmatrana su ključna pitanja bilateralne saradnje. Potvrđena je obostrana spremnost za jačanje saradnje i nastavak dijaloga na visokom i najvišem nivou, kao i u međuresornom formatu - navodi se u saopštenju..

Razmotreni su problemi zajedničkog rada na multilateralnim platformama, prije svega u sistemu UN. Konstatovana je sličnost pristupa i obostrana želja za nastavkom koordinisanih aktivnosti u cilju rješavanja ključnih pitanja međunarodne agende.

- Izražena je namjera obje strane da se odupru zlonamernim pokušajima revidiranja pojedinih istorijskih događaja na Balkanu. Ističe se nedopustivost kačenja politizovanih etiketa državama i narodima - dodaje se u tekstu.

Kako se navodi, povećana pažnja je bila posvećuje situaciji na Balkanu, rešavanju "kosovskog" problema, situaciji u i oko BiH.

Konstantovano je jedinstvo u potrebi oslanjanja na međunarodno pravo i fundamentalne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1031 i 1244.

Razgovor je obavljen na inicijativu srpske strane.