latinica  ћирилица
06/05/2024 |  18:13 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Lavrov: Cilj rezolucije o Srebrenici - slomiti Srbe; Dodik jedini brani dejtonske principe (VIDEO)

Pokušaj izglasavanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN nije ništa drugo nego nastojanje da se Srbi slome. I prije deset godina pokušavali su isto, ali je Rusija uložila veto, rekao je u intervjuu za ATV šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

Na tom planu, kaže Lavrov, radi i nelegitimni Kristijan Šmit, kojem je cilj diskreditacija Republike Srpske i unitarizacije BiH. Lavrov ističe da predsjednika Srpske kolektivni Zapad prikazuju kao glavnog negativca, a zapravo Dodik se jedini sa svojim timom bori za dejtonske principe BiH. Sramotom ocijenjuje i želju kolektivnog Zapada da tzv. Kosovo bude primljeno u Savjet Evrope.

Guraju rezoluciju o Srebrenici, a potkopavaju rezoluciju Savjeta bezbjednosti. Tako šef ruske diplomatije u intervjuu za ATV Sergej Lavrov ocjenjuje agendu za BiH po kojoj djeluje kolektivni Zapad. Kaže, nemoguće je objasniti čime se rukovode Evropljani dok zastupaju tu ideju. Smatra, da može biti samo jedan razlog.

- Cilj da se slome Srbi još traje. Prije deset godina su pokušali da takvu rezoluciju donesu na Savjetu bezbjednosti UN-a. Mi smo uložili veto. Srbi su previše samostalni u svom ponašanju, Srbi se ne pokoravaju zahtjevima da se pridruže sankcijama protiv Rusije, Srbi neće da priznaju tzv. nezavisnost Kosova, ne žele da tzv. Kosovo bude član međunarodnih organizacija - rekao je Lavrov.

A upravo to želi kolektivni Zapad. Između ostalog to su pokazali, podsjeća Lavrov, i glasanjem u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope da tzv. Kosovo bude njen punopravni član. Šef ruske diplomatije tu odluku naziva sramnom pred kojom se zapadne kolege ne crvene. U Savjet Evrope kaže da žele da uđe tzv. Kosovo - teritorija puna bezakonja, organizovanog kriminala, etnički očišćena od Srba.

- Zapad želi da se pravoslavlju nanese nepopravljiva šteta i da se pravoslavni svijet nađe pod rukovodstvom carigradskog patrijarha koji se nalazi pod direktnom komandom Sjedinjenih Država. Oni ga finansiraju i on ispunjava sve njihove hirove. Ista je politika i prema Republici Srpskoj - istakao je Lavrov.

Dokaz takve zapadne politike je kaže Lavrov i nelegitimni Kristijan Šmit. Sve radi protiv interesa Republike Srpske i portparol je političkog Sarajeva. A za destabilizaciju BiH prst upiru u Milorada Dodika kao dežurnog krivca, što je bez osnove poručuje ruski ministar inostranih poslova.

- U BiH Milorada Dodika prikazuju kao glavnog negativca, koji navodno ruši Dejton, iako je on sa svojim timom jedini koji se u BiH bori za dejtonske principe.  I sada samoimenovani njemački visoki predstavnik, koji je nelegitiman, jer ga nije potvrdio Savjet bezbjednosti kako bi trebalo da bude, pokušava na sve načine da diskredituje Republiku Srpsku i zastupa stav o unitarizaciji BiH - naveo je Lavrov.

Lavrov smatra da Evropa ispunjava zahtjeve Sjedinjenih Država , pa i kad je pitanje odnosa prema Rusiji i sukob u Ukrajini. Čini se kaže da je sad takmičenje za lidera u Evropskoj uniji, a glavni kriterijum je rusofobija i stvaranje vještačkih medijskih ratova.

- Vidjećemo kako će se sve odvijati, ali ja ni ne sumnjam u to da Zapad laže. Ako ćemo govoriti o prijetnji za Evropu, sjetimo se da kada je počela specijalna vojna operacija, čak i neko vrijeme prije nje, mogli ste čuti glasne prijedloge "Hajde da primimo Ukrajinu u NATO. Rusija neće smjeti napasti članicu NATO-a". A sada govore "Ako Ukrajina izgubi, onda će Rusija napasti NATO“. Gdje je tu logika? Nema nikakve logike. Postoji samo želja da se opravda taj pravac koji je Amerika nametnula Evropi, a Evropa se poprilično naivno prihvatila - dodao je Lavrov.

Zapad poziva na razgovore u vezi Ukrajine, ali trenutno se nema s kim razgovarati, kaže Lavrov. To smatra potvrđuju i izjave i ukrajinskog i američkog rukovodstva i evropske političke klase. Tvrdi, oni prave parodije pregovora i susreta i pokušavaju da ucjenama i lažima privuku što više zemalja u razvoju , zemalja svjetskog juga. Bez učešća Rusije. Јoš jedan besmisao Zapada.