latinica  ћирилица
07/05/2024 |  11:36 ⇒ 12:31 | Autor: TANЈUG

Večeras će biti poznato da li će Plenković biti mandatar

Iako hrvatski premijer u tehničkom mandatu i lider HDZ Andrej Plenković danima tvrdi da ima parlamentarnu većinu sa Domovinskim pokretom, zvanično nije zatražio mandat za formiranje vlade.
Andrej Plenković (foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Andrej Plenković (foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Situacija bi mogla biti jasnija već večeras nakon niza važnih sastanaka koji će biti održani tokom dana.

Ako danas najmanje jedan manjinski poslanik potvrdi podršku Plenkoviću kao mandataru i ako Domovinski pokret vukovarskog gradonečelnika Ivana Penave potvrdi ulazak u postizbornu koaliciju sa HDZ-om, to će značiti da je dogovorena sigurna parlamentarna većina u hrvatskom saboru od najmanje 76 poslanika.

Podršku Plenkoviću juče je potvrdio predstavnik mađarske manjine Robert Јanković.

Lider SDSS-a Milorad Pupovac najavio je za danas sastanak predstavnika manjinskih stranaka u Saboru, na kojem bi trebalo biti konačno odlučeno hoće li vladu HDZ-a i Domovinskog pokreta podržavati svih osam poslanika nacionalnih manjina ili će tri poslanika SDS S-a, ipak, ostati po strani.

Iz Domovinskog pokreta su u izbornoj kampanji tvrdili da nakon izbora neće sarađivati sa HDZ, a ako budu dio nove vlasti za partnere ni pod razno ne žele SDS S i platformu Možemo!.

Nakon izbora taj pokret, koji većinom čine bivši razočarani HDZ-ovci, među kojima je i Penava, predomislili su se što se tiče formiranja vlasti sa Plenkovićem, ali su ostali čvrstog stava da u vladi ne žele ni SDSS, ni Možemo!.

Plenković je rekao juče da HDZ već ima podršku 76 poslanika, koliko je najmanje potrebno za formiranje većine budući da Sabor ima 151 poslanika.

Druga politička snaga u Hrvatskoj ostaje SDP Peđe Grbina, koji je juče saopštio da odustaju od pregovora sa Domovinskim pokretom o formiranju antikorupcijske vlade.