latinica  ћирилица
07/05/2024 |  19:43 ⇒ 19:46 | Autor: SRNA

Grabovac: Tužilaštvo BiH stavilo ukraj predmet o stadanju Srba

Predsjednik Organizacije za traženje poginulih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac rekao je da je Tužilaštvo BiH skrajnulo predmet o zločinima nad Srbima na području Broda i Dervente.
Marko Grabovac - Foto: SRNA
Marko GrabovacFoto: SRNA

Grabovac rekao je da su na području opštine Derventa za vrijeme okupacije hrvatsko-muslimanskih snaga postojala dva logora i nekoliko privatnih zatvora kroz koji je prošlo hiljade Srba.

- Haški tribunal je primio 2001. godine našu kompletnu dokumentaciju Broda i Dervente, a 2006. godine sam ih pitao šta je sa tim predmetom, da bi Haški tribunal 2006. godine taj predmet poslao Tužilaštvu BiH - naveo je Grabovac.

Prema njegovim riječima, BiH je "jedva dočekala da to dobije i stavi ukraj".

- Јedva su dočekali da oni idu dalje da procesuiraju Srbe i za ono što je bilo i što nije bilo i danas leže po zatvorima i kazamatima, zato što su na osnovu svih dokaza vidjeli da je velika težina stradanja Srba i stavili su to ukraj - istakao je Grabovac.

Pune tri decenije nije podignuta optužnica za masakr Srba u selu Kostreš u opštini Derventi za vrijeme okupacije Posavine 1992. godine, iako je Alija Selimagić pred kamerom priznao ove teške zločine počinjene zajedno sa ostalim pripadnicima hrvatsko-muslimanskih snaga.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila, napad na mjesto Kostreš izvršile su 4. aprila 1992. godine iste snage koje su samo nekoliko dana ranije i nekoliko kilometara dalje izvršili napad na Srbe u Sijekovcu.

U "Atlasu zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata", koji je objavio Centar, piše da su napad na Kostreš, prema već ustaljenom i oprobanom receptu, izvršile hrvatsko-muslimanske paravojne formacije organizovane u interventne vodove, pojačane pripadnicima regularnih snaga Hrvatske vojske.

Prema podacima Centra, 4. aprila smrtno je stradalo 11 civila srpske nacionalnosti, a ostalo stanovništvo je protjerano ili odvedeno u logore u Derventi. Ubijeni su bili civili, i to žene i starci.