latinica  ћирилица
08/05/2024 |  11:31 ⇒ 11:55 | Autor: RTRS

Košarac: Nismo blokirali dvije milijarde evra namjenjenih BiH (VIDEO)

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac je odbacio navode da on lično, odnosno struktura iz koje dolazi, blokira dvije milijarde evra namijenjenih BiH, dodajući da je u okviru Plana rasta od 110 usaglašeno 106 aktivnosti.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

- Pokazali smo da možemo usaglasiti 97 odsto. Vjerujem da će nam biti odobrena sredstva, ali isto tako nemojte da niko zamajava građane u BiH da će te dvije milijarde doći bez dodatnih uslova - istakao je Košarac.

Košarac je istakao da će se taj novac isplaćivati u tranšama.

- Ukupno za zapadni Balkan predviđeno je šest milijardi evra. Od toga dvije milijarde su grant, a četiri milijarde su kreditna sredstva - naglasio je Košarac.

Košarac je poručio da nikada neće izdati interes Republike Srpske i njenih institucija. 

- Ono što nije usaglašeno, to nije urađeno zbog toga što Republika Srpska nije vidljiva - poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima  BiH će morati da sprovodi određene reforme kako bi dobila novac iz Plana rasta, i to u tranšama, a EU će ocjenjivati na kojem nivou su te reforme implementirane.

- Uvijek ćemo biti u fazi jedne vrste ispunjavanja uslova, odnosno već po poznatom receptu ucjenjivanja od evropskih institucija. Mi smo pokazali spremnost da možemo da razgovaramo i da možemo očuvati kapacitete Republike Srpske u pregovaranju, odlučivanju i ozbiljnim rezultatima - rekao je Košarac.

Košarac poručuje da će radni tim za Plan rasta do petka definisati određene prioritete iz onoga što je do sada usaglašeno.

- Moj kabinet sa Vladom Republike Srpske radiće na onim pitanjima koja su definisana ovim dokumentom i reformama koje su saglašene. Vjerujem da će određenje biti za ono što je definisano, a čini mi se da je šest mjera praviđenih u 2024. godini i mi ćemo to usaglasiti do kraja ove sedmice kako bi već i iduće sedmice imali odgovor iz Brisela o prihvatljivosti ukupnog našeg Plana rasta, odnosno načinu odobravanja sredstava iz prve tranše koja je predviđena negdje u junu - rekao je ministar Košarac.