latinica  ћирилица
08/05/2024 |  11:45 ⇒ 18:17 | Autor: RTRS

Prijedor: Polaganjem vijenaca obilježen Dan pobjede nad fašizmom (FOTO/VIDEO)

U Prijedoru je obilježen Dan pobjede nad fašizmom. Položeni su vijenci na Partizanskom groblju, održan istorijski čas i prigodan kulturno-umjetniički program. U Drugom svjetskom ratu stradalo je skoro 7.000 Prijedorčana.
Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u Prijedoru - Foto: RTRS
Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u PrijedoruFoto: RTRS

Četrnaest odsto stanovništva Prijedora stradalo je u Drugom svjetskom ratu. Ubijeno je 4,5 hiljade civila, od kojih čak hiljadu djece. Ovaj grad dao je više od četiri hiljade boraca, od kojih je 2.300 izgubilo život. Obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom prisustvovali su učenici

- Mi smo došli da izrazimo naše poštovanje našim precima - rekla je Ana Dejanović, učenica.

Drugi svjetski rat bio je najveća klaonica ljudskog društva u istoriji, poginulo je 50 miliona ljudi, kažu u prijedorskom SUBNOR-u. Ističu da su Kozara i Potkozarje dali veliki doprinos u borbi protiv fašizma.

- U Јugoslaviji je poginiuo svaki deseti stanovnik, a na području Kozare svaki peti stanovnik, što znači da je na Kozari vodila se mnogo veća borba. Da kažem i to da je veliki broj civilnog stanovništva stradao - istakao je Veljko Rodić predsjednik SUBNOR-a grada Prijedora.

Prijedor: Obilježavanje dana pobjede nad fašizmom

- 79 godina je prošlo od pobjede nad najvećim zlom 20. vijeka, uopšte čovječanstvu. Poruka je svakako da se nikad nikome na svijetu ovo ne ponovi. Mi danas iz Prijedora, kao i obično, srpski narod je uvijek slao prouke mira, tolerancije, poruke uzajamnog poštovanja jednih prema drugim - kaže Ranko Kolar načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora.

Dan pobjede nad fašizmom sutra će biti obilježen i polganjem vijenaca na Partizanskom groblju u Omarskoj i u Ljubiji kod spomen-obilježja rudarima, koji su, zbog štrajka, ubijeni 1940. godine.