latinica  ћирилица
08/05/2024 |  18:11 ⇒ 18:32 | Autor: RTRS

Srpska i Bjelorusija potpisale memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede (VIDEO)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić i ministar industrije Bjelorusije Aleksandar Rogožnik potpisali su u Banjaluci Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede.
Minić i Rogožnik potpisali memorandum - Foto: RTRS
Minić i Rogožnik potpisali memorandumFoto: RTRS

Rezultat je ovo posjete delegacije Srpske, predvođene predsjednikom Miloradom Dodikom Bjelorusiji u februaru ove godine.

Memorandum se odnosi na podržavanje uvođenja novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, ali i na nabavku nove poljoprivredne mehanizacije.

Prvi korak načinjen je prije tri mjeseca u Minsku. Drugi danas u Banjaluci. Potpisivanje trogodišnjeg memoranduma omogućiće poljoprivrednicima u Srpskoj nabavku traktora uz njihovo učešće od 40 odsto, dok će preostali iznos obezbijediti institucije Srpske, uz podršku proizvođača i distributera "Belarus" traktora. Dogovoren je i fond od pet miliona evra.

- Ono što je bitno istaći, dogovorena je mreža distribucije, servisa, rezervnih dijelova. Dobili smo obećanje da će biti u 24 sata raspoloživi rezervni dijelovi i mogućnost zamjene traktora u vrijeme neophodnih poslova ako ga treba servisirati - izjavio je Minić.

Šta su potrebe naših poljoprivrednih proizvođača, trebalo bi da definiše anketa. U Srbiji, kompanija MTZ ima ovlaštenog distributera koji će u Srpskoj otvoriti podistributivnu mrežu na više mjesta.

- Današnji dokument nam dozvoljava da uvećamo produkciju i prisustvo naših proizvoda u Republici Srpskoj. Sljedeći korak je namjera da pristupi zajedničkom projektu za centar sa jednim brendom koji dogovorimo. Tehnika koju smo potpisali biće potpuno obezbijeđena sa servisom i rezervnim dijelovima - rekao je Rogožnik.

- Naša proizvodnja datira odavno, naši proizvodi su već poznati već na tržištu Republike Srpske. Danas smo se dogovorili da krenemo sa organizacijom zajedničke proizvodnje na tržištu Republike Srpske - naveo je Generalni direktor Minskog traktorskog zavoda Vitalih Mihailovič Vovk.

Potpisani memorandum ocijenjen je kao značajan tokom razgovora srpskog člana Predsjedništva Željke Cvijanović i bjeloruske delegacije.

Konstatovano je da bilateralni odnosi dvije strane nisu opterećeni otvorenim pitanjima, te da to predstavlja dobar temelj za jačanje saradnje.

Sa premijerom Radovanom Viškovićem razgovarano je o aktivnostima na pripremi međuvladinog sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji.

- Vlada je zainteresovana da podrži i omogući povoljnu nabavku savremene opreme iz Bjelorusije za prerađivačku industriju, što bi bilo od koristi proizvođačima iz Republike Srpske - navodi se u saopštenju premijera Srpske.

Uskoro bi trebalo da bude finalizovan dogovor o regionalnom centru u Srpskoj za sklapanje i distribuciju traktora na domaće i tržište drugih zemalja.

Partnerski odnos ranije je ostvaren u oblasti medicine. A u narednom periodu, radiće se na saradnji u oblasti nauke i obrazovanja.

- To je početak, imamo puno mogućnosti za zajedničku saradnju. I mogu da kažem, imaćete iskrenog prijatelja u Bjelorusiji u budućnosti - naveo je ambasador Bjelorusije u BiH Vladimir Ulahovič.

Dva ministarstva, svako za svoju vladu pripremiće informaciju s ciljem odgovora na pitanje šta to još Srpska i Bjelorusija mogu da rade zajedno na unapređenju poljoprivrede.