latinica  ћирилица
08/05/2024 |  18:23 ⇒ 18:41 | Autor: SRNA

Baklja stigla u luku Marsej

Olimpijska baklja uplovila je danas u luku Marsej na starom jedrenjaku "Belem" sa tri jarbola pod mjerama obezbjeđenja bez presedana, 79 dana prije ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu.
Luka Marsej (Foto: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo) -
Luka Marsej (Foto: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo)

Baklja je stigla na jug Francuske iz Grčke, gdje je upaljena kod drevnog brda Olimpije 11. aprila. Plamen će na obalu stići nakon šestočasovne parade sa više od 1000 brodova i okupljenih oko 150.000 ljudi, na čelu sa predsjednikom Emanuelom Makronom.

Zvaničnici navode da će 6.000 pripadnika bezbjednosnih službi, specijalizovani psi i elitne snage patrolirati ulicama Marseja, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

Predsjednik Organizacionog komiteta za Igre u Parizu Toni Estanke rekao je da je Marsej bio očigledan izbor za doček parade brodova s obzirom da je to najstariji grad u Francuskoj kojeg su osnovali Grci.

Baklja će sutra početi svoj put ka Parizu i, između ostalih nosiće je bivši fudbaleri kluba "Marsej" Žan-Pjer Papen, Didije Drogba i Bazil Boli.

Više od 10.000 ljudi učestvovaće u prenosu baklje koja će takođe stići i do francuskih prekomorskih teritorija nakon čega će stići u Pariz.