latinica  ћирилица
08/05/2024 |  20:30 ⇒ 22:51 | Autor: RTRS

Prikazana četiri kratkometražna filma na temu Drugog svjetskom rata u Banjaluci (FOTO/VIDEO)

Ruski kulturni centar u Banjaluci prikazao je četiri kratkometražna filma na temu Drugog svjetskom rata. Film je posvećem obilježavalju devetog maja-dana pobjede nad fašizmom. Projekcija filma usmjerena je na očuvanje sjećanja i podvig sovjetskog naroda tokom Drugog svjetskog rata.
Prikazana četiri kratkometražna filma na temu Drugog svjetskog rata u Banjaluci - Foto: RTRS
Prikazana četiri kratkometražna filma na temu Drugog svjetskog rata u BanjaluciFoto: RTRS

Srpski narod dao je najveći doprinos u borbi protiv fašizma tokom 1945 godine, što je i dokumentovano u okviru filmske projekcije predstavljene od strane Ruskog centra.

- Dan koji podjseća na naše veliko stradanje koje je uz rusko svakako najveće u Evropi u Drugom svjetskom ratu pored Ponjskog - istakao je doc. dr Nikola Ožegović sa Filozofskog fakulteta Banjaluka.

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

FOTO: RTRS

- Naše je da baštinimo sjećanje na stradale, da baštinimo naše heroje, ali isto da ukažemo na potrebu čuvanja naše civilizacije - istakao je član Udruženja Ruskog centra Igor Kotjelnikov.

Vrlo bitno znati istoriju i pamtiti podvig onih koji su pobijedili fašizam, kaže Igor Kalabuhov ambasador Rusije u BiH.

- Zadovoljni smo sa solidarnošću u Srpskoj u ovakvim sjećanjima i sad je vrlo bitno ovakve događaje koji su bitni pamtiti - navodi ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja kao znak sjećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi.