latinica  ћирилица
08/05/2024 |  20:55 ⇒ 21:06 | Autor: TANЈUG

Bez suštinskog napretka u formiranju ZSO nije trenutak za članstvo Kosova u SE

Italijanski ambasador Luka Gori ocijenio je večeras da još nije došao trenutak za člasntvo tzv. Kosova u Savjetu Evrope i naglasio da je za tako nešto neohodan suštinski napredak u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).
Savjet Evrope - Foto: SRNA
Savjet EvropeFoto: SRNA

- To je stav koji je Italija zauzela zajedno sa Francuskom, Njemačkom i drugim državama članicama EU i to je ono što pokušavamo da postignemo u Strazburu - naglasio je Gori za Tanjug povodom zahtjeva da se odluka Savjeta Evrope o članstvu Kosova odloži.

Ambasador je dodao da je pozicija Italije veoma jasna i da Rim vjeruje da je ZSO ključni element za proces normalizacije između Beograda i Prištine.

- Zbog toga smo uvereni da ukoliko ne dođe do suštinskog napretka u vezi sa ovim ciljem, nije pravi trenutak da se pitanje kandidature Kosova za Savjet Evrope stavi na dnevni red - naveo je ambsador.

Na pitanje o koracima koje Italija preduzima da se odloži članstvo tzv Kosova u SE, ambsador Gori podsjeća da su već preduzeti koraci u Strazburu u koordinaciji sa drugim državama članicama EU.

- Pokušavamo da podstaknemo kosovske vlasti da napreduju po pitanju Asocijacije, ali za sada nismo vidjeli nikakav napredak - rekao je Gori i ponovio da je zato pozicija Italije da još nije pravi trenutak za članstvo tzv Kosova u SE.

Francuska, kojoj su se pridružile Njemačka i Italija, želi da odloži odluku o kandidaturi tzv. Kosova za članstvo u Savjetu Evrope na majskom sastanku Komiteta ministara, prenio je Albanijan post, pozivajući se na diplomatske izvore.

Francuska, Njemačka i Italija smatraju da članstvo Kosova u SE treba da bude odloženo dok Priština ne dokaže da je posvećena formiranju ZSO.