latinica  ћирилица
08/05/2024 |  22:31 ⇒ 22:46 | Autor: TANЈUG

SE: Prijem Kosova nije na agendi sjednice Komiteta ministara spoljnih poslova

Prijem tzv. Kosova u Savjet Evrope nije na agendi sjednice Komiteta ministara spoljnih poslova koja se održava naredne nedjelje, rečeno je Glasu Amerike u toj međunarodnoj organizaciji.
EU (Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER/ilustracija) -
EU (Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER/ilustracija)

- U ovom trenutku nismo u mogućnosti da odredimo kada bi to moglo da se dogodi. Zvanični stavovi u vezi sa tim u nadležnosti su relevatnih nacionalnih vlasti - navedeno je u odgovoru iz Savjeta Evrope.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da ne prihvata da početak formiranja Zajednice srpskih opština bude osnov za članstvo takozvanog Kosova u SE ocijenivši da se radi o uslovu za žaljenje međunarodnih saveznika.

Kurti je na sjednici vlade u Prištini rekao da je apsurdan zahtjev da se nacrt statuta ZSO uputi Ustavnom sudu u Prištini, što je po stavovima Njemačke i Francuske prethodnih dana, uslov da se pitanje članstva tzv. Kosova u SE nađe na dnevnom redu Komiteta ministara spoljnih poslova 46 zemalja članica SE sredinom ovog mjeseca.

Međutim, Francuska i Njemačka zatražile su od Kosova i da otpočne potrebne korake za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom - i to nedugo pošto je PSSE usvojila preporuku o prijemu Kosova u članstvo.

Francuska, kojoj su se pridružile Njemačka i Italija, želi da odloži odluku o kandidaturi tzv. Kosova za članstvo u Savjetu Evrope na majskom sastanku Komiteta ministara, prenio je Albanijan post, pozivajući se na diplomatske izvore.

Francuska, Njemačka i Italija smatraju da članstvo Kosova u SE treba da bude odloženo dok Priština ne dokaže da je posvećena formiranju ZSO.

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope usvojila je 16. aprila nacrt izveštaja izvestioca za tzv. Kosovo u SE Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se tzv. Kosovu odobri da postane član Savjeta Evrope.