latinica  ћирилица
09/05/2024 |  08:43 | Autor: SRNA

Predstavljena humanitarna izložba "Pisati ćirilicom je naša obaveza"

Humanitarnom izložbom "Pisati ćirilicom je naša obaveza", koju čine radovi polaznika kursa kaligrafije "Paunovo pero", nastavljena je kulturno-duhovna manifestacija "Dani Svetog Vasilija Ostroškog" u Nikšiću.
Nikšić - humanitarna izložba - Foto: SRNA
Nikšić - humanitarna izložbaFoto: SRNA

Protojerej Miodrag Todorović je, otvarajući izložbu u Pozorištu u Nikšiću, zahvalio umjetnicima i stvaraocima, uz nadu da će izložba biti podstrek za mlađe, ali i za starije.

- Sve ovo što ovdje vidimo, upravo je jedna velika azbuka i enciklopedija spasenja, jer kakav bi to naš Bog bio, ako nije Spasitelj, ako nije blizak meni i svima vama. Zato je ovo ovako lijepo - naveo je protojerej nikšićki.

On je istakao da je sve rađeno dušom i srcem.

- Zato je ovo danas jedan prilog, lijepa služba u slavu Božiju i u čast ostroškog sveca. Zato je veliki blagoslov svim polaznicima, pa i svima nama koji smo ovo vidjeli i primili k srcu - rekao je protojerej Todorović.

Kurs su vodile kaligrafi Biljana Knežević i konzervator i restaurator Andrea Perić, a 25 polaznika je savladalo tromjesečni kurs, pa su im sinoć svečano dodijeljene diplome.

Јedna od polaznika Ranka Nikolić istakla je da joj je čast biti dio svega ovoga.

- Poslije tri mjeseca nismo mogli da vjerujemo da smo ovako naglo napredovali, ali to je sve uz blagoslov Svetog oca Vasilija. Mnogo smo srećni, toliko je zajedništva, jedinstva i podrške bilo među nama. To je upravo i suština - rekla je Nikolićeva.

Organizatori izložbe su Eparhija budimljansko-nikšićka, Crkvena opština Nikšić i opština Nikšić.

Manifestacija "Dani Svetog Vasilija Ostroškog" počela je u utorak, 7. maja, a biće završena u nedjelju, 12. maja svenarodnom litijom u Nikšiću.