latinica  ћирилица
09/05/2024 |  10:58 | Autor: SRNA

Ković: 9. maj - dan uništenja velikog zla koje je došlo iz Njemačke

Istoričar Miloš Ković smatra da Srbija i Srbi danas treba da obilježavaju Dan pobjede kao dan uništenja jednog od najvećih zala u istoriji čovječanstva, kao i da je važno naglasiti da je to veliko zlo došlo iz Njemačke.
Miloš Ković - Foto: RTRS
Miloš KovićFoto: RTRS

Ković je napomenuo da je srpski narod u Drugom svjetskom ratu imao dva pokreta otpora protiv nacifašističke okupacije, odnosno njemačke i italijanske, naglasivši da je srpski narod iz tog krvavog rata izašao kao pobjednik.

- Srpski narod je, baš kao i ruski, u Drugom svjetskom ratu bio osuđen na smrt od strane nacističke Njemačke, koja je tada obuhvatala i Austriju. Za Srbe i Ruse zbog toga Drugi svjetski rat nije bio samo rat za oslobođenje. To je za bio rat za goli život u srpskom i ruskom, pa i u poljskom slučaju - izjavio je Ković Srni.

Prema njegovim mišljenju, uz Njemačku, ne bi trebalo zaboraviti ni odgovornost Austrije za zločine, s obzirom na broj vojnika koje su davali nacističkim trupama na tlu bivše Јugoslavije i na činjenicu da je sam Adolf Hitler bio Austrijanac.

On je podsjetio da je Hitler u Drugom svjetskom ratu cijele narode osudio na smrt, i to ne samo Јevreje, nego i Slovene, prije svih Ruse, Srbe i Poljake, ali i Rome, ističući da je upravo zato veoma bitno da Srbi 9. maja slave Dan pobjede, a ne Dan Evrope, koji se obilježava u zemljama EU, ali i u drugim državama.

Ković je uvjeren da nema nikakve dileme da se proslavom Dana Evrope 9. maja, umjesto Dana pobjede, relativizuje istorija Drugog svjetskog rata.

- Možda Francuzi i Nijemci, ili Britanci i Nijemci, taj dan mogu da obilježavaju kao Dan Evrope, s obzirom na to da Njemačka i Austrija nisu počinile masovne zločine na tlu Francuske i Velike Britanije - rekao je Ković.

On je ukazao da, međutim, srpski narod 9. maj ne može da slavi kao Dan Evrope jer su zapadnoevropske zemlje, prije svih Njemačka, ali i Austrija, izvršile masovne zločine na tlu srpskih zemalja, od kojih su najgora zlodjela počinile nad Srbima koji su živjeli u Hrvatskoj, BiH i u Crnoj Gori.

- Njemačka, ali i Austrija, su izvršioci masovnih ratnih zločina koji u svemu odgovaraju definiciji genocida nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu - naglasio je Ković.

Ković smatra da bi o proslavi 9. maja kao Dana Evrope na prostorima gdje žive Srbi možda i moglo da se razmišlja ako bi se vidjelo bilo kakvo pokajanje njemačke strane za zločine u Drugom svjetskom ratu.

- Trebalo bi i da dobijemo izvinjenje od Nijemaca, koje nikada nismo dobili. Naprotiv! Njemačka i dan-danas, bez trunke griže savesti, nastavlja sa neprijateljskom politikom prema celom srpskom narodu - istakao je Ković.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj dan 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi, koji je u istoriji čovječanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod bio je predvodnik borbe protiv fašizma na prostoru bivše Јugoslavije i podnio najveće gubitke, a Sovjetski Savez dao je najveći doprinos u slamanju fašizma.

Bivša Јugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala je najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRЈ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.