latinica  ћирилица
09/05/2024 |  12:54 ⇒ 14:02 | Autor: RTRS

Širom Srpske obilježen Dan pobjede nad fašizmom (FOTO)

Republika Srpska obilježava Dan pobjede nad fašizmom.
Prnjavor - Dan pobjede nad fašizmom - polaganje vijenaca - Foto: SRNA
Prnjavor - Dan pobjede nad fašizmom - polaganje vijenacaFoto: SRNA

Ispred Spomen-kosturnice u Parku narodnih heroja u Doboju položeni su vijenci i odata počast poginulim borcima i civilima. Vijence su položile delegacije dobojskog Udruženja "Antifašisti i borci Narodnooslobodilačkog rata", Gradske uprave i dobojske organizacije Mladi socijaldemokrati.

- U tom periodu taj nacizam je poražen, ali on nikada nije poražen do kraja i nije nikada iskorijenjen. Pogotovo što imamo sad i oružane sukobe koji su na djelu u Evropi, Ukrajini, Rusiji, a sem toga i mimo tih aktivnih ratišta svjedoci smo u jednom velikom broju zemalja kojim Brazilu, Argentini, pa evo sad očekujemo i Francusku pobjeđuju radikalne desne stranke - rekao je Novak Radojčić Udruženje "Antifašisti i borci NOB-a" Doboj.

Foto: RTRS

Dejan Kovačević načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Doboja naveo je "da smo svjedoci da nažalost i poslije 80 godina u svijetu postoje ponovo ti oblici fašizma".

- Veliki praznik za čitav kompletan naš narod, a pogotovo za nas mlade koji treba da se sjećamo tih heroja koji su pobijedili u Drugom svjetskom ratu sile osovine i donijele slobodu na ovim prostorima - rekao je Aleksa Marčetić predsjednik mladih GO SNSD-a Doboj.

Pomenom i polaganjem vijenaca na spomen obilježja poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i Drugom svjetskom ratu, obilježen je danas u Pilici kod Zvornika 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom. Pomen je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položile porodice poginulih boraca, predstavnici boračkih organizacija i grada Zvornika.

Vijence su položili potomci i delegacija iz mjesta Adeševci kod Šida kod spomen kosturnice iz Drugog svjetskog rata, čime je odata pošta poginulim borcima iz ovog mjesta, koji su sahranjeni u zajedničku grobnicu u Pilici.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović rekao je da se na dan pobjede nad fašizmom poklanjamo sjenima poginulim borcima u Odbrameno-otadžbinskom i u Drugom svjetskom ratu koji su ugradili živote u temelje naše slobode i Republike Srpske.

Povodom Dana pobjede nad fašizmom, delegacije grada Trebinja, gradskog odbora SUBNOR-a, Konzularne kancelarije Srbije u Trebinju i Socijalističke partije, položile su cvijeće na spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma u trebinjskom gradskom parku.

Potomci boraca Narodnooslobodilačkog rata i predstavnici društveno-političkog života grada, poručili su da je antifašizam ugrađen u nacionalni korpus, kulturu i sjećanje srpskog naroda.

U Derventi su položeni vijenci ispred spomen-obilježja borcima Narodnooslobodilačkog rata /NOR/ kod Osnovne škole "Nikola Tesla" .

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Derventa Borislav Preradović rekao je da je danas obilježen značajan datum iz Narodnooslobodilačke borbe.

Foto: SRNA

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić rekao je da se iz godine u godinu Derventa priključuje obilježavanju značajnog datuma, Dana pobjede nad fašizmom.

U Drugom svjetskom ratu sa područja Dervente ubijeno je 1.350 ljudi u logorima, zatvorima i na kućnom pragu, podaci su opštinskog Saveza udruženja boraca NOR-a.

U Prnjavoru je polaganjem vijenaca kod spomen-bista četiri narodna heroja NOR-a, Spomen-obilježja palim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora i Spomenika junacima grada iz posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata obilježen 9. maj.

Foto: SRNA

Predsjednik SUBNOR-a Prnjavor Rade Radonjić istakao je da je ovo značajan istorijski datum na koji treba da se ukaže poštovanje i oda počast svim učesnicima NOR-a.

 

U Bijeljini su na Dan pobjede nad fašizmom položeni vijenci ispred bista narodnih heroja koje se nalaze u Gradskom parku.

Predsjednik Gradske skupštine SUBNOR-a i poštovalaca Mihajlo Vidić rekao je da je ovaj datum važno obilježavati zbog pokušaja rehabilitacije nekih drugih ideologija i omalovažavanja herojske borbe jedinica Crvene armije i ruskog naroda.

Izvor: RTRS/SRNA