latinica  ћирилица
09/05/2024 |  15:30 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Nastava na otvorenom - novina na Učiteljskom fakultetu u Banjaluci (VIDEO)

Nastava na otvorenom, novina je u nastavnom sistemu Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Prvi čas ambijentalne nastave organizovan je u Razvojno-edukativnom centru "Ivel" kod Prnjavora.
Škola u prirodi - Foto: RTRS
Škola u prirodiFoto: RTRS

Budući učitelji saglasni da bi vanučionička nastava trebala više biti zastupljena kod učenika osnovnih škola.

- S obzirom na sve što smo prošli za ove četiri godine studija, mislim da je ovo nešto novo i što će svakako pomoći kako učenicima u razrednoj nastavi, tako i učenicima u starijem školskom uzrastu. Svakako danas, sutra kad budem radila ovaj posao, mislim da je ovo dobar prijemer da se djeci na praktičan način može pokazati i uvezati što više predmeta, kako bi oni i kroz igru naučili mnogo toga - istakla je studentkinja Učiteljskog fakulteta Slađana Ćekić.

Druga studentikinja, Dajana Kosić smatra da je ovakva nastava od izuzetnog značaja za djecu i naravno da to doprinosi motivisanosti djece.

Brojne su prednosti ambijentalne nastave, praksa pokazuje da djeca mlađeg školskog uzrasta znanja, vještine i navike, tokom nastave na otvorenom, bolje uče i pamte.

- Da studentima na jedan konkretan način približimo kako se to može organizovati vanučionička takozvana ambijentalna nastava, koju će oni zasigurno uskoro, pošto su prije svega u pitanju studenti četvrte godine, koju će oni realizovati u svom profesionalnom angažovanju. I oni će za godinu ili dvije, dovoditi svoje učenike ovdje i učiti ih onim vrijednostima koje su van učionice - dodaje docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Želimir Dragić.

Učenici, ali i studenti imali su priliku da steknu nova znanja i o životu nacionalnih manjina u Prnjavoru.

- Nadam se da ćemo mi im podstaći maštu, želju i volju za daljim istraživanjem na tu temu. Bićemo im na raspolaganju da jednog dana kada diplomiraju i dođu u učionice da im budemo na raspolaganju kako bi djeci što više prenijeli ne samo o nacionalnim manjinama, nego i bogatstvu ovog područja i da smo svi pod ovim suncem jednaki - napominje Zdenka Hajk, iz Udruženja "Češka besjeda".

Plan je da se u narednom periodu, časovi univerzitetske nastave u amfiteatru na otvorenom češće organizuju.

U narednom periodu planiramo da osmislimo četiri radionice za djecu, baštovanstvo, ekologija, ručni radovi, gdje će djeca doći da vide kako se to radi u jednom seoskom domaćinstvu - ističe Slavoljub Samac iz Razvojno-edukativnog centra "Ivel".