latinica  ћирилица
09/05/2024 |  16:08 ⇒ 19:44 | Autor: SRNA

Brnabić: Nastavljamo borbu protiv donošenja rezolucije o Srebrenici

Srbija će nastaviti da se bori u UN protiv donošenja rezolucije o Srebrenici koja je direktno uperena protiv Srbije i srpskog naroda, rekla je predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić.
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

Brnabićeva je napomenula da je glasanje o ovom dokumentu u UN, čiji su sponzori Njemačka i Ruanda, već tri puta odlagano, te da je to rezultat borbe predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i čitavog tima.

- To pokazuje i da se glas Srbije čuje, poštuje i uvažava više nego ikada - istakla je Brnabićeva.

Ona je ocijenila da je rezolucija o Srebrenici direktno uperena protiv Srbije i srpskog naroda i da oni koji govore drugačije "uvijaju stvari u oblandu koju je lakše podvaliti".

Podsjetila je da je ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao da će BiH upotrijebiti tu rezoluciju da tuži Srbiju i traži ratnu odštetu.

- Ako to nije naša krivica i naša odgovornost, ako mi nismo genocidni, pa kakve to veze ima sa našim suočavanjem sa prošlošću? Ako je taj zločin individualan, kakve to veze ima sa suočavanjem sa prošlošću Srbije i srpskog naroda? - upitala je Brnabićeva.

Ako i članstvo samoproglašenog Kosova u Savjetu Evrope ne bude na dnevnom redu sjednice Komiteta ministara spoljnih poslova Savjeta Evrope iduće sedmice, kaže Brnabićeva, to će, takođe, biti rezultat diplomatskog rada predsjednika Srbije.

- Ovo je u velikoj meri rezultat njegove posete Parizu i njegovih razgovora sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, ali i sa drugim evropskim liderima - rekla je Brnabićeva za Tanjug.

Ona je podsjetila da je premijer privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbin Kurti govorio da neće prihvatiti formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da za njega ne postoji Briselski sporazum, na šta zapadne zemlje, koje su garanti tog sporazuma, nisu reagovale, čime su mu pokazale da može da radi šta hoće.