latinica  ћирилица
10/05/2024 |  07:10 ⇒ 08:57 | Autor: RTRS

Minić: Raspisaćemo javni poziv za nabavku traktora iz Bjelorusije (VIDEO)

Republika Srpska i Bjelorusija produbljuju već kvalitetnu saradnju, poručili su ministar industrije Republike Bjerolusije Aleksandar Ragožnik Nikolaevič i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.
Srpska i Bjelorusija potpisale memorandum -
Srpska i Bjelorusija potpisale memorandum

Dva ministarstva potpisala su memorandum o saradnji na period od tri godine, a odnosi se na podržavanje uvođenja novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, nabavku nove poljoprivredne mehanizacije marke Belarus pod posebnim uslovima.

U planu je, poručuju, širenje saradnje i na ostale privredne grane.

- Traktori su primarni, ali smo razgovarali i ostaloj poljoljprivrednoj mehanizaciji - rekao je za RTRS ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

Naveo je da će biti mogućnost zamjene dijelova.

- Nadamo se da će Srpska postati regionalni centar za sklapanje traktora Belarus - kaže Minić.

Istakao je da će biti raspisan javni poziv za nabavku traktora iz Bjelorusije.

- I pitaćemo naše poljoprivredne koji su im modeli traktora najbolji. Uslovi su povoljni i očekujemo realizaciju u toku ove godine - jasan je Minić.

Naglasio je da su važni i prerađivački kapaciteti.

- Razgovarali smo i o prodaji naše robe na tržište Bjelorusije - istakao je Minić.

Ministar industrije Republike Bjerolusije Aleksandar Ragožnik Nikolaevič rekao je za RTRS da su bjeloruski traktori jako dugo prisutni na ovom području.

- I ljudi koji su koristili i koriste naše traktore, već su u potpunosti pripremljeni za našu tehniku. Nismo tu samo da njegujemo odnos kupovine i prodaje, mi smo spremni da razvijamo naš odnos i u segmentu buduće zajedničke proizvodnje, koja uključuje i pripremu i obuku kadrova koji bi to i realizovali - istakao je Nikolaevič.