latinica  ћирилица
10/05/2024 |  07:31 ⇒ 11:20 | Autor: RTRS

Ilić: Donja Gradina - najveće stratište srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu (VIDEO)

U nedjelju, 12.maja u Donjoj Gradini biće obilježen Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Uz prisustvo zvaničnika Srpske i Srbije, očekuje se oko 15.000 građana, uključujući i veliki broj školske djece.
Donja Gradina (Foto: jusp-donjagradina.org) -
Donja Gradina (Foto: jusp-donjagradina.org)

Dragoslav Ilić, istoričar Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica rekao je da je Donja Gradina najveće stratište srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

- Donja Gradina je ustašama služila za izvršenje masovnih zločina i pokopavanje žrtava - rekao je Ilić.

Istakao je da je postojao čitav niz bestijalnosti nad žrtvama.

- NDH je sprovela genocid nad Srbima, Јevrejma i Romima - rekao je Ilić.

Istakao je da je NDH izvršila genocid na svojoj teritoriji.

- Ubistva su zaista bila ogroma i bestijalna - rekao je Ilić.

Na sjednici Izvršnog odbora za obilježavanje ovog događaja ranije je rečeno da se očekuje prisustvo oko 15.000 ljudi, a dogovoreni su i tehnički detalji u vezi s organizacijom sjećanja na 700.000 žrtava ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru

Sa 64.800 kvadratnih metara i 105 masovnih grobnica, Donja Gradina podsjeća i čuva od zaborava. Nikada se ne smije zaboraviti 700.000 mučki ubijenih Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Njegovanje sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima za vrijeme zloglasne NDH, obaveza je svih nas.

Glavni zadatak jeste prenositi istinu o tim strahotama budućim generacijama kako se takvi zločini više nikada i nigdje ne bi ponovili.

Obilježavanju će prisustvovati zvaničnici Srpske i Srbije, potomci logoraša, učenici osnovnih i srednjih škola. Za njih će biti organizovan istorijski čas.