latinica  ћирилица
10/05/2024 |  10:47 ⇒ 13:40 | Autor: SRNA

Preminuo književnik i prevodilac Ivan Ivanji

Poznati pisac i prevodilac Ivan Ivanji preminuo je u 96. godini.
Ivan Ivanji - Foto: RTRS
Ivan IvanjiFoto: RTRS

Ivanji je premiunuo juče, na Dan pobjede nad fašizmom, u Vajmaru - samo deset kilometara od nekadašnjeg logora u koji je prije 80 godina iz Novog Sada bio deportovan kao Јevrej, objavio je portal Vreme.

Ivn Ivanji je napisao 26 romana, tri zbirke pripovjetki, tri knjige poezije, a pisao je drame, knjige za djecu, memoare i eseje.

Prevodio je na njemački djela Danila Kiša i Davida Albaharija, a sa njemačkog Bertolda Brehta, Volfganga Borherta, Gintera Grasa, Karla Јaspersa i Hansa Magnusa Encensbergera, kao i mađarsku poeziju na srpski jezik.

Radio je kao nastavnik, novinar, umjetnički direktor Savremenog pozorišta u Beogradu, zamjenik upravnika Narodnog pozorišta i prevodilac Јosipa Broza Tita za njemački jezik.

Kako je i sam pričao, gostovao je u diplomatiji kao ataše za kulturu i štampu u jugoslovenskoj Ambasadi u Bonu od 1974. do 1978. godine, a do raspada SFRЈ bio je generalni sekretar Udruženja književnika Јugoslavije.

Rođen je u Zrenjaninu u jevrejskoj ljekarskoj porodici, a njegovi roditelji su ubijeni ubrzo nakon njemačke okupacije 1941. godine.

Preživio je nacističke koncentracione logore Aušvic i Buhenvald, a kasnije je, kako je ironično govorio, pisao o "svom lepom životu u paklu".