latinica  ћирилица
10/05/2024 |  13:29 ⇒ 13:38 | Autor: RTRS

Klokić sa predstavnikom Alpsko-Јadranske alijanse o benefitima za Srpsku

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić sastao se u svom kabinetu sa Arturom Vinklerom-Hermadenom, predstavnikom Alpsko-Јadranske Alijanse i Јorgom Horfrejterom, počasnim konzulom BiH u Austriji za Štajersku, saopšteno je iz ovog Ministarstva.
Zlatan Klokić, sastanak - Foto: Ustupljena fotografija
Zlatan Klokić, sastanakFoto: Ustupljena fotografija

Na sastanku je razgovarano o benefitima koje bi članstvo u ovoj regionalnoj organizaciji donijelo Republici Srpskoj, naročito u procesu evropskih integracije Srpske i BiH. Takođe, bilo je riječi i o organizovanijem učešću u evropskim projektima kao i snažnijoj saradnji i povezanosti u regiji Alpi- Јadran.

Klokić je izrazio zadovoljstvo što je Srpska prepoznata kao jedna od potencijalnih novih članica Alijanse što pokazuje da regionalna saradnja ima perspektivu posebno u kontekstu evropskih integracija i regionalnih inicijativa i projekata.

On je naglasio i spremnost da Vlada Srpske razmotri mogućnost sticanja statusa članice tokom ove godine, navode iz ovog Ministarstva.

Sastanku su prisustvovali šef Predstavništva Republike Srpske Mladen Filipović i ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun koji je tokom sastanka izrazio podršku jačanju regionalne saradnje i naglasio prednosti članstva u ovoj Alijansi, posebno iz ugla osnaživanja veza sa austrijskim regijama, navodi se u saopštenju.

Јedna od članica je AP Vojvodina, a trenutni predsjedavajući Alijanse je regija Štajerska iz Austrije, navode iz ovog Ministarstva.

Alpsko-Јadranska Alijansa (Alps-Adriatic Alliance) predstavlja populaciju od preko sedam miliona stanovnika u okviru dvanaest članica regija iz Austrije, Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Zbog svog geografskog položaja, ekonomskog i kulturnog potencijala, mreža Alpsko-Јadranske Alijanse ima za cilj očvršćavanje veza između regiona, zemalja, opština, institucija i civilnih organizacija učesnica, a najvažnije, zbližavanje njihovog stanovništva kroz intenzivnu projektno orijentisanu saradnju.