latinica  ћирилица
10/05/2024 |  16:03 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Banjaluka domaćin drugog Simpozijuma genetičara i molekularnih biologa (VIDEO)

Banjaluka je domaćin drugog Međunarodnog simpozijuma laboratorijskih genetičara i molekularnih biologa. Teme su iz oblasti personalizovane medicine, prenatalne i postnatalne dijagnostike, onkogenetike i drugih relevantnih oblasti. Bez genetičara i molekularnih biologa nema kvalitetne dijagnostike, uspostavljanja precizne dijagnoze ni liječenja, jedna je od poruka sa skupa.
Banjaluka - drugi Međunarodni simpozijum genetičara i molekularnih biologa - Foto: RTRS
Banjaluka - drugi Međunarodni simpozijum genetičara i molekularnih biologaFoto: RTRS

Simpozijum je okupio velika naučna imena iz Srpske, FBiH, Srbije, Hrvatske, Poljske i Njemačke. Cilj je razmjena informacija, unapređenje kliničke prakse i predstavljanje naučnih postignuća u regionu.

- UKC Srpske i naši ljekari već odavno koriste usluge genetičara u svom svakodnevnom radu. Јer, danas je nezamislivo da se bilo kakva dijagnostika radi bez molekularne biologije i genetike. Oni se oslanjaju na naš rad, ali u našem poslu svakim danom se pojavljuju nove dijagnostike i nove procedure. Јako je puno informacija, jer je ovo oblast koja se razvija nevjerovatnom brzinom - istakla je dr Marija Vuković, ljekar na UKC-u Srpske.

U laboratorijama Centra za biomedicinska istraživanja, pri banjalučkom Medicinskom fakultetu, postižu se značajni rezultati.

- Od 2021. godine smo krenuli sa nečim novim, nešto što nije bilo na našim prostorima, a to je izučavanje, analiziranje i ulaženje u vrlo osjetljivu problematiku koja se zove farmakogenetika, a to znači da se bavimo analizom genetičkih promjena, genetičkog polimorfizama koji određuju sposobnost metabolizma lijeka koji je u našem organizmu - rekao je prof. dr Stojko Vidović sa Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci.

Ova istraživanja omogućuju određivanje precizne terapije i način liječenja, jer ne postoji opšti recept, ni lijek koji će moći da izliječi sve pacijente.

- Naročito kada pričamo o najtežim bolestima, prije svega na različite tipove kancera. Tu zaista ne postoji univerzalni lijek i personalizovana medicina je tu jedini izlaz. Radi se na tome, ali će proći još decenije dok ne stignemo do tog stadijuma - naglasio je prof. Nikola Tanić iz Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" iz Beograda.

Vodeću riječ u naučnoistraživačkim postignućima imaju Amerika i Kina. Iako naš region ne zaostaje mnogo za razvijenim zemljama Evrope neohpodna su značajnija ulaganja kako naučna trka ne bi bila izgubljena, jedna je od poruka sa Simpozijuma koji je organizovalo Udruženje genetičara BiH u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske i UKC-om.