latinica  ћирилица
10/05/2024 |  16:48 ⇒ 18:15 | Autor: TANЈUG

Putin potpisao dekret o imenovanju Mišustina za premijera

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas dekret o imenovanju Mihaila Mišustina za predsjednika Vlade, saopšteno je iz Kremlja.
Mihail Mišustin (Foto:  EPA-EFE/ALEXANDER ASTAFYEV/ SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE) -
Mihail Mišustin (Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ASTAFYEV/ SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE)

- U skladu sa Ustavom Ruske Federacije Mihail Mišustin imenovan je za predsjednika Vlade - navodi se u tekstu, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Dekret stupa na snagu nakon potpisivanja ruskog predsjednika.

Mišustin je na funkciji predsjednika Vlade Ruske Federacije drugi put. On je prvi put imenovan na to mjesto u januaru 2020. godine, kada je ostavku podnijela administracija Dmitrija Medvedeva.

Kandidaturu Mišustina prethodno je potvrdila ruska Duma i on nakon što je imenovan na tu funkciju predsjedničkim dekretom, treba da nominuje kandidate za ministre i zamjenika premijera, što treba da bude razmatrano u Donjem domu parlamenta.

Izuzetak od razmatranja u parlamentu su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za vanredne situacije, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo pravosuđa jer njihove kandidature utvrđuje šef države i imenovani su nakon konsultacija sa Savjetom federacije.