latinica  ћирилица
30/04/2016 |  09:29 ⇒ 12:48 | Autor: SRNA

"Kulturno blago SPC u Hrvatskoj - baština srpskog naroda"

Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Јovan rekao je da su kulturno blago i objekti Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, prije svega baština SPC i srpskog naroda, a potom i kulturna baština Hrvatske, pod čijom zaštitom se nalaze.
Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Јovan  (Foto: eparhija-slavonska.com) -
Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Јovan (Foto: eparhija-slavonska.com)

Vladika Јovan smatra da je irelevantno pitanje da li su objekti SPC u Hrvatskoj hrvatska kulturna baština, kako je to nedavno rekao ministar kulture te države Zlatko Hasanbegović.

"To su uzaludne rasprave", ocijenio je za beogradski list "Danas" vladika Јovan, koji je član Međudržavne komisije za vraćanje kulturnih dobara odnesenih iz Hrvatske devedesetih godina prošlog vijeka.

Govoreći o crkvenom dijalogu SPC i Rimokatoličke crkve o kanonizaciji Alojzija Stepinca, vladika Јovan smatra da taj dijalog "neće ići tako brzo", te podsjetio da se komisija formirana na inicijativu pape Franje nije sastala još nijednom.

Vladika Јovan kaže da u izraelskom Memorijalnom centru posvećenom žrtvama Holokausta "Јad Vašemu" smatraju da se Stepinac ne može odvojiti od pitanja uloge pape Pija Dvanaestog i Vatikana uopšte u Drugom svjetskom ratu.

Kada je riječ o obnovi vladičanskog dvora i Saborne crkve u Pakracu, episkop Јovan ističe da je dvije trećine sredstava obezbijedila hrvatska država, ali da su sredstva obezbijeđena i iz budžeta Srbije.

"Bio bih srećan da je ovde došao ministar kulture Srbije i rekao da je ovo srpska kultura baština, ali nije", rekao je vladika Јovan.

On je rekao da je dio pakračke crkvene biblioteke uništen, ali da je tri četvrtine spasio jedan hrvatski oficir Ivan Kiti i da se taj dio sada nalazi u Mitropoliji u Zagrebu.

Vladika Јovan kaže da je britanski princ Čarls prilikom nedavne posjete Hrvatskoj obećao da će pomoći obnovi te biblioteke.