latinica  ћирилица

Dejan Dejanović

Rukovodilac Muzičke produkcije RTRS

Maja Tatić

Muzički producent - Urednik

Dragoljub Sladojević

Muzički producent - Urednik

Albina Smajlović

Muzički producent - Urednik

Kontakt:

tel. +387 (51) 339 809
         +387 (51) 339 802e-mail: dejan.dejanovic@rtrs.tv
e-mail: maja.tatic@rtrs.tv
e-mail: dragoljub.sladojevic@rtrs.tv
e-mail: albina.smajlovic@rtrs.tv
e-mail: muzicka.produkcija@rtrs.tv
Muzička produkcija RTRS

Muzička produkcija, kao dio Јavnog servisa, odnosno kao jedna od organizacionih jedinica Radio-televizije Republike Srpske osnovana je 2011. godine. Osnovni zadatak Muzičke produkcije RTRS jeste promovisanje muzičkog stvaralaštva Republike Srpske u zemlji i inostranstvu, njegovanje nacionalne muzičke kulturne baštine i muzičke etno tradicije Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Zacrtane ciljeve MP RTRS realizuje prevashodno proizvodnjom i promocijom različitih muzičkih formata, ali i izdavanjem materijala domaćih autora i djela od nacionalnog interesa.

Pored produkcije muzike namijenjene programu i arhivi radija i televizije, komercijalne i umjetničke muzike namijenjene specifičnim ciljnim grupama i širem auditorijumu, Muzička produkcija je bila, i ostala, referentni segment odgovoran za planiranje i organizovanje javnih prezentacija muzike, ali i festivala i drugih kulturnih i društvenih manifestacija. U tom smislu, potrebno je istaći Međunarodni đurđevdanski dječji festival koji je jedan od najdugovječnijih manifestacija u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, ali i najveći i najkvalitetniji takmičarski festival dječje i tinejdžerske moderne autorske muzike u Јugoistočnoj Evropi, koji je kao takav prepoznat kao brend Banjaluke i RS.

Јavni servis, za razliku od komercijalnih medija, pored obaveza i dužnosti propisanih zakonskim aktima, aktivno djeluje u domenu obrazovanja publike i oblikovanju njenih kulturnih navika. Ponovno formiranje Narodnog orkestra RTRS, osnivanje dječjeg hora ali i drugih ansambala, njihova prisutnost u javnom životu, oblikovanje repertoarske politike i aktivno djelovanje ka formiranju i oblikovanju kulturnih navika šireg auditorijuma oblast je djelovanja Muzičke produkcije postavljena kako prioritet od 2021. godine.

Narodni orkestar njegovao bi tradicionalne pjesme i igre, gradske pjesme i romanse, ali i odabrane kompozicije u narodnom duhu kao i melodije i ritmove drugih naroda iz Republike Srpske i susjednih država. Posebnost u komunikološkom značaju formiranja i djelovanja Narodnog orkestra RTRS činila bi afirmacija nacionalne kulture, koja daje ekskluzivitet programu javnog servisa, ali ga i pozicionira kao strateški značaj u cilju javne prezentacije nacionalnog kulturnog nasljeđa.

Dječji hor RTRS bio bi moderan i u intepretatorsko-umjetničkom smislu, profesionalan ansambl, koji svojim interpretacijama prati svjetske tendencije u njegovanju repertoara. Repertoar obuhvata najznačajnija djela a cappella domaće horske muzike pisane za dječje ansamble, kao i dionice dječjeg hora u kapitalnim vokalno-instrumentalnim kompozicijama različitih epoha i pravaca.

Od svog formiranja pa do danas Muzička produkcija RTRS podržala je i izdala mnoga stilski različita muzička izdanja sa materijalima prvenstveno domaćih autora i izvođača. Spektar albuma Muzičke produkcije kreće od izdanja izvorne muzike i folkolora kao što su potkozarske tradicionalne pjesme grupe Potkozarje ili albuma etno grupa Trag i Iva, preko izdanja dječje i savremene umjetničke muzike (Pjesme za Djecu-Boki i Oki, Vrapčići, Epitaf Dražena Kosorića i sl.), pa sve do značajnih imena pop i rok scene Republike Srpske kao što su Јadranka Stojaković, Nikola Kolja Pejaković, Miro Јanjanin, Tatoo i drugi.