latinica  ћирилица
03/08/2016 |  10:15 | Autor: RTS

Lijek za depresiju: Radite ono u čemu uživate

Depresija je bolest modernog doba i biće jedna od najraširenijih mentalnih bolesti u budućnosti.

Broj oboljelih od depresije u svijetu jeste alarmantan. Studije pokazuju da samo u Velikoj Britaniji ima oko tri miliona depresivnih ljudi koji ne odlaze na liječenje i tretmane.

Istraživanja pokazuju da je u Srbiji u 2015. godini izdato više od šezdeset miliona antidepresiva, što je dva puta više u odnosu na 2004. godinu. Takva situacija donosi nove probleme, jer brojni antidepresivi mogu da dovedu i do pojave samoubilačkih nagona i ideja. 

Naučnici, stoga, traže nova rješenja. Pokazalo se da je terapija koja podstiče bihevioralnu aktivnost uspješna, ako ne i bolja od terapije koja podrazumijeva uzimanje antidepresiva. 
Istraživači Medicinske škole Univerziteta „Ekster" u Velikoj Britaniji pokazali su da je takav vid terapije mnogo jeftiniji i da je zato dobar za rješavanje problema i u siromašnim zemljama.

Terapija bihevioralne aktivnosti ima jednostavnu formu, a podstiče kod pacijenta pozitivne aktivnosti, poput šetnje u ranim jutarnjim satima i uključivanja u socijalne djelatnosti. Samim tim smanjuju se negativne aktivnosti, npr. cjelodnevno ostajanje u krevetu, pretjerena upotreba alkohola ili lijekova.

Profesor Dejvid Ričards ističe da su niže cijene tretmana neophodne u zdravstvu, a bihevioralna terapija doprinosi smanjenju troškova i, uz to, pokazuje izuzetne rezultate.

Kada je u pitanju depresija, trebalo bi da svi imamo u vidu čuvenu izreku ‒ „U zdravom tijelu, zdrav duh". Provodimo više vremena vježbajući u prirodi, posvetimo se onima koje volimo, razgovoru sa njima, negujmo prijateljstva, razvijajmo empatiju i depresija će nestati.