latinica  ћирилица
21/08/2017 |  18:26 ⇒ 22/08/2017 | 07:48 | Autor: RTRS

Srbija hitno povukla osoblje iz Ambasade u Skoplju (VIDEO)

Srbija je hitno povukla osoblje iz Ambasade u Skoplju, navodeći da imaju dokaze o izuzetno ofanzivnim obavještajnim aktivnostima protiv Srbije.
Skoplje - ambasada Srbije - Foto: RTRS
Skoplje - ambasada SrbijeFoto: RTRS

O svemu će se više znati za sedam do deset dana, rekao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Istakao je da Srbija želi da ima dobre odnose sa Makedonijom, ali da mora da se pripremi i prilagodi novim okolnostima.

Nova makedonska vlast nema, čini se, isključivo dobrosusjedske namjere prema Srbiji, jer prema dokazima koje rukovodstvo Srbije tvrdi da ima, susjedi su intenzivno špijunirali Ambasadu, a navodno, i druge institucije.

Srbija je povukla diplomate dok ne procijeni kako će se postaviti prema novoj politici.

- Naše je da naši ljudi budu pripremljeni i spremni, biće vjerovatno nekih promjena i našem osoblju, da se zaštiti prijateljstvo Srba i Makedonaca i da znamo kako je djelovati u drugačijem i novom okruženju koje nama nije bilo poznato do prije nekoliko mjeseci. Mnogo je spekulacija. Više ćemo znati u narednih deset dana, rekao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Srbija je juče zatražila od makedonskih vlasti da pojačaju obezbjeđenje Ambasade u Skoplju.

Nejasno je ko je tačno vršio obavještajne radnje, ali je, kako kažu predstavnici Srbije, umiješan i strani faktor, a ne radi se o Rusiji.

- Nedvosmisleno, sa jasnim dokazima, ustanovljeno je pojačano ofanzivno djelovanje prema Republici Srbiji, u čemu je svakako prisutan i strani faktor. Mi ćemo preduzeti mjere da se pripremimo za rad u jednom takvom okruženju, istakao je Ivica Dačić, šef diplomatije Srbije.

Mediji spekulišu da je do zaoštravanja odnosa došlo i zbog toga što Makedonija planira da na dnevni red Uneska stavi prijem Kosova u članstvo.

Makedonska vlada to nije demantovala, ali je potvrdila da je promijenila stav od prije tri mjeseca i da neće biti neutralna prilikom glasanja, već da će slijediti stav većine članica EU.

- Ti odnosi će morati da budu zasnovani na uzajamnom poštovanju. Da li će Albanci uvrstiti Kosovo na dnevni red Skupštine Uneska i kako će ostali glasati... Naš je posao da zaštitimo interese Srbije, a da pritom ne narušimo interese drugih zemalja, dodao je Vučić.

Predsjednik i šef diplomatije Srbije poručuju da i dalje žele dobre odnose sa Makedonijom.

Pitanje je, međutim, da li je osjećanje uzajamno.