latinica  ћирилица
10/01/2019 |  18:52 | Autor: RTRS

"U bošnjačkom orvelovskom horu protiv 9. januara Hadžiomerović, Suljagić i Bursać"

Sezonu sarajevskog izliva mržnje 2019. otvorio je novinar Bakir Hadžiomerović u autorskom tekstu za Dnevni avaz pod naslovom "Ne volim (deveti) januar!" ovako je najavio slavljenje Dana Republike Srpske: "Dvadeset i sedma godišnjica oružane pobune političkih vampira – čija je supstanca neporecivo historijski skončala u statusu presuđenih ratnih zlikovaca – ponovo će banjalučke ulice pretvoriti u šovinističko poprište za veličanje agresije, zločina i mržnje" - piše na portalu Sve o Srpskoj analitičar Aleksandar Vranješ.
Aleksandar Vranješ (Foto: nspm.rs) -
Aleksandar Vranješ (Foto: nspm.rs)

Ipak, nagradu za šovinistu godine osvojio je Emir Suljagić iz Građanskog saveza sa tvitom: "Јao kakav bal vampira se odvija pod haštagom #9januar… Ko god misli da ovo ne znači ništa, da nije riječ o najavi novih klanja, te da na ovo ne treba reagovati je ili suicidna budala ili obično četničko smeće. U ovim uniformama su nam ubijali djedove, potom očeve, a ovo je obećanje da će i djecu".

U pogledu šovinističkih izliva nisu zaostajali ni tzv. "vonabi" Bošnjaci, pa tako Dragan Bursać kolumnista Aldžazire u autorskom tekstu pod nazivom "Naci-žurka u slavu tvorevine nastale na genocidu i zločinima" između ostalog piše: "Živi grad (Banjaluka) svoj urbicid, elitocid, svoja protjerivanja nesrba, živi takozvana republika negiranje genocida, zločina i istrebljenja, koji su u njeno ime počinili baš njeni osnivači. Pa se i dalje slavi nakazni rođendan tvorevine u čije ime su počinjene najveće gnusobe nakon Drugog svjetskog rata".

Ne čudi što je u takvoj atmosferi Svjetlana Topalić, urednica BHT1, na svojoj koži osjetila salvu prijetnji i uvreda kada se usudila da u "slobodarskom" Sarajevu tvitne "Srećan ti rođendan, Republiko!". Njen posao nije da ima svoj stav, da ima svoj sistem vrijednosti, njeno je da služi distopijskom okruženju, inače – ode glava. Šizofreno zar ne?