latinica  ћирилица
22/03/2019 |  10:02 | Autor: BETA

"Poljska falsifikuje istoriju"

Poljske vlasti sistematski falsifikuju istoriju Drugog svjetskog rata, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Moskva - vojna parada  (Foto:rs.sputniknews.com) -
Moskva - vojna parada (Foto:rs.sputniknews.com)

Ministarstvo tvrdi da se to vidi po njihovim namjerama da organizuju događaje u znak sjećanja na godišnjicu izbijanja rata bez ruskih predstavnika.

- Mi smo zbunjeni odlukom poljske administracije da se organizuju događaji povodom 80. godišnjice od izbijanja Drugog svjetskog rata kao sastanak sa sadašnjim "saveznicima i partnerima" Varšave - EU i NATO članicama i stranama u projektu Istočnog partnerstva EU -navelo je Ministarstvo, preneo je TAS.

Takođe je istaknuto da organizatori ovih događaja ignorišu logiku istorije pravdajući ovaj format sastanaka nekim aktuelnim realnostima.

Nasuprot neospornom i odlučnom doprinosu naše zemlje za poraz Hitlera i oslobođenje Poljske od nacista, Rusi nemaju mjesta u ovom formatu, istaklo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Јasno je da je odluka da se ovaj događaj načini privatnim još jedna manifestacija toga da poljska administracija ima iskrivljeni pogled na svijet, navodi ruski MIP.

Da bi zadovoljili prolazne političke ciljeve, oni sistematski falsifikuju istoriju Drugog svjetskog rata i poslijeratne ere, stoji u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

- Neka to ostane na njihovoj savjesti - zaključilo je rusko Ministarstvo.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da je saznalo sa "zaprepašćenjem" da Poljska namjerava da obilježi godišnjicu početka Drugog svjetskog rata 1939. samo u prisustvu članica EU, NATO i nekoliko bivših republika Sovjetskog saveza.

Pres-služba poljskog predsjednika Andžeja Dude u izjavi za Frans pres navela je da ključna odrednica za te pozive nije istorijska nego savremena.

- Te dramatične događaje Poljska će obilježiti sa zemljama sa kojima danas radi za mir u svijetu zasnovanom na principima međunarodnog prava - naveo je taj izvor.

Prije nego što je nacistička njemačka izvršila invaziju na Poljsku 1. septembra 1939. godine Moskva i Berlin su se dogovorili da podjele istočnu Evropu prema tajnoj odredbi njemačko-sovjetskog pakta potpisanoj u avgustu 1939. godine.

Kao saveznik Hitlera Sovjetski savez je napao Poljsku 17. septembra 1939. i okupirao dio njene teritorije prije nego što je Njemačka izvela iznenadni napad na Moskvu 22. juna 1941. godine.

Rusija istovremeno redovno insistira na isticanju ogromnih žrtava koje Sovjetski savez dao u ratu protiv Hitlera. Prema procjenama, 27 miliona Sovjeta, civila i vojnika je poginulo tokom Drugog svjetskog rata, u pobjedi koja je izvor velikog ponosa za Rusiju.