latinica  ћирилица
16/04/2019 |  18:23 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

"Naseljavanje migranata u srpskim selima izmijenilo bi demografsku sliku"

Јoš nije istekao rok od 30 dana, koji je vlada Unsko-sanskog kantona dala bh. institucijama za izmještanje migranata iz prihvatnih centara "Bira" i "Miral". Za predsjednika Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH ovaj zahtjev kantonalne vlade ima drugu pozadinu! Novo rukovodstvo, ali i građani Bosanskog Petrovca ponovo su suočeni sa migrantskim problemom, ali su i dalje kategorični – "NE" svakom novom pokušaju naseljavanja migranata na području ove opštine.

Izmještanje migranata u nenaseljena područja već je poznata priča! Na području Unsko-sanskog kantona, pusta su samo srpska sela, jer nije bilo uslova za povratak.

Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH kaže da da je to pokušaj da se migranti presele u srpska sela zato što su sada nensaeljena jer je Srbe iz iz njih protjerala tzv. Armija BiH.

Vijest o izmještanju migranata pogodila je i malobrojne srpske povratnike u sela nadomak Bosanskog Petrovca. Za njih ovo ima samo jednu poruku.

- Ako se oni nasele u Lipu, Medeno Polje i Bosanski Petrovac, onda je najbolje da se i mi pokupimo i odemo - kaže Nikola Surla iz sela Krnjevuša kod Bosanskog Petrovca.

Zdravko Atlagić, predsjednik mjesnih zajednica Vrtoče, Prkosi u opštini Bosanski Petrovac kaže da još ništa ne znaju kada je u pitanju dolazak migranata, ali kaže da su se prošle godine borili da migranti ne dođu u njihovu opštinu.

Naseljavanje migranata u ovo područje, s obzirom na mali broj stanovnika, u potpunosti bi izmijenilo demografsku sliku stanovništva, kaže novo rukovodtsvo opštine Bosanski Petrovac.

- Rukovodstvo i stanovništvo Bosanskog Petrovca veoma je zabrinuto i pratimo situaciju u slučaju da se opet aktivira priča oko smještaja migranata na teritoriji opštine Bosanski Petrovac. Mi ćemo se tome oštro suprotstaviti i borićemo se koliko možemo - kaže načelnik opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić.

Za sada vlasti Unsko-sanskog kantona imaju jedan zahtjev, a da li će ga Ministarstvo bezbjednosti BiH usvojiti, i koja bi nova adresa za smještaj "neželjenih" gostiju bila, ostaje da vidimo.