latinica  ћирилица
17/10/2020 |  19:33 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Vrijeme je da se pokrene lokalna privreda u Prijedoru (VIDEO)

Vrijeme je da se pokrene lokalna privreda, koja u Prijedoru stagnira već 15 godina, i da u realizaciji projekata mogu ravnopravno da učestvuju sva preduzeća, a ne samo politički podobni, kao što je bilo do sada, istakli su prijedorski privrednici, koji su se u Omarskoj sastali sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.
Dodik sa privrednicima u Prijedoru - Foto: RTRS
Dodik sa privrednicima u PrijedoruFoto: RTRS

On je poručio da je protiv monopola, i da treba učiniti sve da privrednici dobiju podršku republičkih institucija i lokalne vlasti, potrebnu da se prebrodi ovo teško vrijeme.

Krajnje je vrijeme da se zaustavi praksa da u Prijedoru, samo politički podobni, dobijaju poslove, poručili su prijedorski privrednici, na sastanku sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Tvrde, nadmetanja među firmama, u Prijedoru odavno nema i unaprijed se zna ko će dobiti posao, a ko sigurno neće.

- I sam početak oživljavanja Rudnika željezne rude iz koje ja dolazim, dobio je samo jedan ponuđač, kao i prethodnih 16 godina, i taj ponuđač obavlja poslove za sve ostale. Mi očekujemo da upravo bude drugačije, da svi podjednako učestvujemo i u poslovima, a i u svemu ostalom što se očekuje u samoj zajednici - rekao je Goran Bojić, vlasnik preduzeća "Inving invest inženjering" Prijedor.

Saša Bursać, direktor Šumskog gazdinstva Prijedor kaže da je unaprijed poznato da se u ovom gradu ne može raditi ni jedan posao, ukoliko, kako ističe, niste u bliskim odnosima sa jednim čovjekom i da to zavisi od dobre volje istog.

Bursać naglašava da se takva praksa mora promijeniti i dodaje da se privreda mora podvesti pod okvire zakona.

Prijedorski privrednici kažu, neophodno je da se krene u ozbiljne privredne aktivnosti i realizaciju najznačajnijih infrastrukturnih projekata, koji su davno trebali da budu završeni.

- Prijedor je trebalo da ima zaobilaznicu prije 15 do 20 godina, da ne kažem i prije rata. Zašto to nije urađeno, ne znam, to je suština razvoja ovog grada. Brzu cestu za Dubicu smo isto tako trebali da imamo prije desetak, petnaestak godina, kao i auto-put Prijedor-Banjaluka. Mi smo izgeda zaista u zapećku Srpske. Kriva je vlast Prijedora koja je 15 godina radila samo u svom političkom interesu - naveo je Dragan Čokorilo, direktor "Fortis grupe" Prijedor.

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik poručio je da se mora promijeniti način na koji se percipiraju poslodavci i da treba učiniti sve da privrednici dobiju podršku republičkih institucija i lokalne vlasti.

- Јa ću sve ono što smatram realno mogućim učiniti da Prijedor zaista i privrednici osjete komunikaciju i saradnju sa republičkim institucijama. Protiv sam toga da se monopolizuje bilo šta - kategoričan je Dodik.

Privrednici su poručili i da očekuju osnivanje Fonda za razvoj, u cilju podrške malim i srednjim preduzećima.