latinica  ћирилица
04/04/2021 |  14:16 ⇒ 17:15 | Autor: SRNA

Rast naplate javnih prihoda, prikupljeno više od 684 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske je u prvom kvartalu ove godine nastavila je stabilan trend rasta u naplati javnih prihoda Republike Srpske, pa je tako prikupljeno ukupno 684,2 miliona KM, što je za 85,1 miliona KM ili 14 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.
Poreska uprava Republike Srpske - Foto: RTRS
Poreska uprava Republike SrpskeFoto: RTRS

Naplata doprinosa je iznosila 418,5 miliona KM, što je za 36,1 miliona KM ili devet odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok su ostali javni prihodi naplaćeni u iznosu od 114,7 miliona KM, što je povećanje naplate za 15,9 miliona maraka ili 16 odsto, saopšteno je iz Poreske uprave.

Kada su u pitanju direktni porezi, naplata je iznosila 151 milion KM, što je za 33,7 miliona maraka više nego u istom periodu prošle godine. Značajan rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dohodak koji je naplaćen u iznosu od 55,4 miliona maraka, što je za 8,1 miliona KM ili 17 odsto više nego u prva tri mjeseca prošle godine.

Kod poreza na dohodak, najveći rast naplate ostvaren je kod poreza na ostali dohodak, čija je naplata čak četiri puta veća u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Naime, porez na ostali dohodak, između ostalog, obavezni su da plaćaju i poreski obveznici koji obavljaju određenu djelatnost udaljenim radom, tzv. frilens za poslodavce iz inostranstva, na koje se odnosi značaj dio prikupljenih prihoda po osnovu ostalog dohotka. Upravo ta lica, Poreska uprava Republike Srpske je krajem prošle godine pozvala da prijave svoje ostvarene prihode i uzvedu svoje poslovanje u legalne tokove, što je očigledno imalo efekta, pa su i prihodi po tom osnovu značajno veći. Poreska uprava Republike Srpske i dalje poziva ta lica da prijave prihode iz inostranstva ostvarene udaljenim radom.

Posmatrano po pojedinim vrstama prihoda u okviru direktnih poreza, porez na dobit je naplaćen u iznosu od 88,9 miliona KM, što je za 24,4 miliona KM ili 38 odsto više nego u uporednom periodu.

Kod ostalih javnih prihoda, takse i naknade su naplaćene u iznosu od 67,1 miliona KM ili šest odsto više, dok je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno ukupno 16,1 miliona KM ili 16 procenata više u odnosu na prvi kvartal prethodne godine. Takođe, povećana je i naplata po osnovu koncesionih naknada.

Kada je u pitanju samo mart ove godine, naplata javnih prihoda je iznosila 272,9 miliona KM, što je za 63,3 miliona KM ili 30 odsto više nego u martu prošle godine, uz rast naplate u apsolutno svim segmentima javnih prihoda. Međutim, ovdje treba imati u vidu da je u drugoj polovini marta prošle godine zabilježeno značajno smanjenje prihoda isključivo usljed sveopšte situacije u vezi sa korona virusom i mjera Republičkog kriznog štaba koji je zabranio i ograničio rad određenih djelatnosti, navedeno je u saopštenju Porske uprave.

U saopštenju se ističe da rezultati u naplati javnih prihoda Republike Srpske u prvom kvartalu ove godine ipak pokazuju da je situacija stabilna uprkos krizi koju je izazvala pandemija virusa korona, prije svega, kako se navodi, zahvaljujući redovnim aktivnostima Poreske uprave na kontroli i naplati javnih prihoda, te mjerama Vlade Srpske za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom.

Poreska uprava Republike Srpske izrazila je zahvalnost svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze i pozvala sve obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim tim daju svoj doprinos jačanju Republike Srpske i njene ekonomije.