latinica  ћирилица
23/07/2021 |  19:06 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Republika Srpska odbacuje Inckovu odluku (VIDEO)

Najviši zvaničnici Republike Srpske odbacuju nametnutu Inckovu odluku. Za predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović ovo je krah demokratije, slobodne misli, međunarodne zajednice, ali i BiH. Pozvala je sve političke stranke na jedinstvo koje mora biti pokazano u Narodnoj skupštini. Na jedinstvo poziva i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jer se Srbi samo jedinstveni mogu oduprijeti pritisku kojim su izloženi.
Republika Srpska (@Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Republika Srpska (@Vlada_Srpske)Foto: Twitter

Čim je OHR objavio Inckovu odluku, na vanrednoj konferenciji za novinare javnosti se obratio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Odluka visokog predstavnika u BiH da, pozivajući se na bonska ovlašćenja, nametne izmjene Krivičnog zakona BiH i tako uvede zatvorske kazne za negiranje genocida, presuda međunarodnog i bh suda za ratni zločin, potez je koji Republika Srpska neće prihvatiti. O odluci će se izjasniti i Narodna skupština, jer ona kaže Dodik, nije stvar jedne političke opcije ili pojedinca, nego cijelog naroda.

- Mislim da trebamo odbaciti ovo, zabraniti djelovanje Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Republike Srpske, odbaciti njegovu nadležnost, braniti Republiku Srpsku putem naših sistema bezbjednosti od pokušaja da bilo ko ovdje djeluje. Odbaciti djelovanje SIPE na prostoru Republike Srpske. Odbaciti bilo kakvu mogućnost da se bilo ko procesuira na organima BiH, a pravosuđe Republike Srpske odvojiti iz sistema koji do sada postoji, to su mjere koje ću ja predložiti. Da li će to Parlament prihvatiti vidjećemo. Mislim da Republike Srpska treba odlučno da nakon svega onoga što se njoj najavljuje i pokušava da se nametne, odlučno da iskaže svoj put ka samostalnosti - rekao je Dodik.

Za Dodika Inckova odluka pravno je neutemeljena, a za donošenje bilo kakvih izmjena zakona relevantne su jedino institucije utemeljene u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Zato je kaže, upravo vraćanje izvornom Dejtonu posljednja ponuda!

Da je za Srpsku neprihvatljivo da bilo koji predstavnik međunarodne zajednice nameće bilo šta, kaže i predsjednica Željka Cvijanović. Odluku Valentina Incka vidi kao krah međunarodne zajednice, ali i BiH.

- Kakva je to država u kojoj vi prizivate neizabranog stranca da donosi ono što su obaveze demokratski izabranih institucija da donose i mijenjaju zakone kroz propisanu proceduru. Prema tome, krah demokratije i slobodne misli, krah međunarodne zajednice i konačno kraj BiH jer jedna država ne može funkcionisati na takvim principima - navela je predsjednica Srpske.

Pita se i kako je moguće da se u 21. vijeku zabranjuje rasprava i komentarisanje određene teme. Prema Dodikovim riječima, Inckova odluka da nametne izmjene Krivičnog zakona posijaće mnogo zla u BiH, jer ne ide u prilog pomirenju, a uz to je donesena nametanjem i suprotna je slobodi govora kao vrijednosti koju zagovara Zapad.

- Genocid se nije desio i to je trajna ocjena svih nas i mi ne smijemo pokleknuti pred ovakvim sramotnim prijetnjama i pokušajima koji dolaze od visokog predstavnika. Za ovu odluku on nema konsenzus ni članica Savjeta za sprovođenje mira, nema konsenzus ni Savjeta bezbjednosti. Savjet bezbjednosti je sinoć govorio o tome da se radi o upražnjenom mjestu visokog predstavnika i prihvatio je njegovu ostavku prije desetak dana. Kako je moguće da neko ko je razvlašćen i kome je prihvaćena ostavka i nije više na dužnosti može da donese ovako nešto. Ali možda tome odgovaraju ove kuloarske priče iz Sarajeva koje sam upravo čuo razgovarajući sa nekim ljudima Bošnjacima koji kažu da smo naivni, jer je Incko primio nekoliko miliona evra za ovako neke stvari - istakao je Dodik.

Cvijanović navodi da visoki predstavnik zaista pravi od BiH apsolutno nemoguću, pa gotovo i nepostojeću državu.

- Imate činjenicu da se zabranjuje da pričate o određenim stvarima, da govorite, da ih komentarišete. Јa nisam prepoznala nigdje u međunarodnoj demokratskoj praksi da postoje takvi primjeri da je to civilizacijska vrijednost - navela je ona.

I predsjednica Republike Srpske, ali i srpski član Predsjedništva BiH očekuju jedinstvo u Narodnoj skupštini koja bi naredne sedmice trebalo da donese konačan stav o narednim koracima Srpske. Podsjetimo, već se jednom ove godine parlament Srpske izjašnjavao o radu visokog predstavnika i to 10. marta, kada su takođe usvojeni zaključci u kojima, između ostalog stoji i da Republika Srpska ne prihvata nezakonite direktive visokih predstavnika.