latinica  ћирилица
28/11/2021 |  08:54 ⇒ 08:56 | Autor: SRNA

Dodik: Nema nijedne ni tužbe ni presude u vezi sa zloupotrebom položaja

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nema nijednu tužbu, nijednu presudu koja bi bila vezana za zloupotrebu položaja, ali da je medijski spin godinama održavao tu vrstu priče.
Milorad Dodik (Foto: riafan.ru) -
Milorad Dodik (Foto: riafan.ru)

Odgovarajući na pitanje "Sputnjika" da Kristijan Šmit navodno ima informacije da se protiv njega vodi istraga za korupciju, Dodik je rekao da to Amerikanci pričaju već 10 godina i da priču o korupciji otvore kada god se približe izbori.

- Uvijek sam u dilemi da li uopšte da komentarišem Šmita pošto je on nevažan, ali očigledno da truje javni prostor. Prvo se lažno predstavlja. Neizabrani stranac ušeta u zemlju i kaže: `Јa sam taj koji će vama određivati šta da radite`. Srbi nisu prihvatali ni veće sile da im budu tutori - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da nema nijednu tužbu, nijednu presudu koja bi bila vezana za zloupotrebu položaja ili koja bi mirisala na neku vrstu korupcije, ali da postoji medijski spin koji je godinama održavao tu vrstu priče.

- Pa neka njima istrage, ja znam da toga nema. Oni me sad proganjaju za rušenje ustavnog poretka u BiH, zato što sam u poziciji da govorim da u Srebrenici nije kvalifikacija kakvu oni žele da bude. Јa ću se vječito protiv toga boriti. A na realnom terenu, nijedna odluka koju Šmit eventualno proglasi ovdje se neće primjenjivati. Pa na koji način oni misle da to sprovedu"? - upitao je Dodik.

On je istakao da američki zvaničnici ne podnose neposlušne ili one koji im nisu podanici, te da je vidljiva njihova nervoza iz tog razloga.

- Ali, mi ovdje imamo samo jedan izbor: da prihvatimo te njihove bahanalije i odreknemo se Republike Srpske da bi nam aplaudirali jedan dan, a već drugi dan nas krivično progonili, ili da se tome suprotstavite. Mnogo je časnija druga varijanta. Pogotovu osjećaj da ste u pravu i da ono što dolazi iz Amerike ne mora da znači da je dobro - rekao je Dodik.

On je podsjetio da je srpski narod osjetio da to nije dobro, od bombi koje su bacali. "Oni prijete sankcijama, moj odgovor je - izvolite vi vašim sankcijama, mi ćemo naše politike", rekao je Dodik.

On je naglasio da sankcije nisu prijatne, da se mogao baviti i nekim drugim poslom pa da nema taj problem, ali da se bavi ovim poslom i da hoće da iz toga izađe častan i da zna da je učinio sve da zaštiti naš narod.

Dodik je podsjetio da je davno bio na sastanku u Stejt departmentu dok je Nikolas Berns bio pomoćnik državnog sekretara koji je vršio pritisak na njega da potpiše neke stvari.

- Јa kažem - ne mogu. On kaže – ne pitam te šta možeš, ili ne možeš, moraš uraditi. Јa kažem – eto, neću, šta sad, on pita – šta ti hoćeš. Kažem – hoću da idem kući. A onda on kaže da je od najvećeg nacionalnog interesa Sjedinjenih Država da potpišem da nema Predsjedništva BiH nego predsjednik, da se odreknem policije i da se odreknem naziva Republike Srpske. To su bila tri zahtjeva meni prije 11-12 godina. On kaže da je to najviši nacionalni interes Sjedinjenih Država. Јa mu kažem da to nije naš, srpski nacionalni interes. On meni - a to me ne zanima. Kažem ja - ne zanima ni mene vaš. Јa sam odavno to rekao - ispričao je Dodik.