latinica  ћирилица
24/05/2022 |  16:45 ⇒ 19:24 | Autor: RTRS

Vlada Srpske: Prioritet ravnomjeran razvoj svih gradova i opština

Za Vladu Republike Srpske najveći prioritet je ravnomjeran razvoj svih gradova i opština, a u razne projekte na području Modriče Vlada je od 2006. godine uložila oko 84 miliona KM, zahvaljujući čemu je unaprijeđen kvalitet života u mnogim oblastima, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnoću.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Ti projekti su uključivali i izgradnju puteva, vodovoda, vrtića, sistema za zaštitu od poplava, škola, sportskih objekata, te podršku privrednim subjektima, navedeno je u saopštenju povodom izjava načelnika opštine Modriča Јovice Radulovića da Vlada zanemaruje ovu lokalnu zajednicu, dijeleći lokalne zajednice na "podobne i one druge".

U saopštenju je istaknuto da je u posljednje tri godine na području ove lokalne zajednice investirano 13,5 miliona KM.

- To ulaganje je ravno jednom i po godišnjem budžetu ove lokalne zajednice, a što, u poređenju sa veličinom opštine, brojem stanovnika i stepenom razvijenosti, predstavlja jedno od značajnijih ulaganja u neku od lokalnih zajednica Republike Srpske - naveli su iz Vlade.

Prema planu investicija, dodaje se u saopštenju, za ovu i iduću godinu, između ostalih, planirano je ulaganje u rekonstrukciju psihijatrijske klinike u Modriči, u okviru plana koji predviđa obnovu četiri zdravstvene ustanove ovog tipa širom Republike Srpske, a u šta će ukupno biti uloženo 17,5 miliona KM.

U saopštenju je navedeno da Vlada u svakom gradu i opštini finansira projekte od značaja za lokalne zajednice, prema prioritetima koje dostavljaju gradovi i opštine.

- Na ovaj način Vlada vodi računa o potrebama svih lokalnih zajednica i na taj način pruža podršku svim opštinskim budžetima, da budu isfinansirani projekti koji su od značaja za razvoj određene lokalne zajednice - naglašeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da mnogobrojni projekti koji se po pristiglim zahtjevima lokalnih zajednica izvode širom Republike Srpske najbolje potvrđuju opredjeljenje Vlade Republike Srpske da vodi odgovornu politiku prema svim opštinama i gradovima, u cilju ravnomjernog razvoja.

- Vlada Republike Srpske je na raspolaganju i otvorena za konstruktivne projekte koji mogu da poboljšaju i unaprijede život građana u lokalnim zajednicama, pa tako i Modriče - dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade su istakli da svaka lokalna zajednica samostalno određuje prioritete, vodeći računa o interesima stanovnika, uključujući pravo načelnika Modriče da prioritet prepoznaje u zapošljavanju novih pripravnika u opštinsku administraciju.

- Ukoliko je načelnik nezadovoljan time što mu nisu odobrena sredstva za zapošljavanje pripravnika u administraciju, ističemo da Zavod za zapošljavanje i komisija, na osnovu utvrđenih kriterijuma, odlučuje o pristiglim zahtjevima i da Vlada ne odlučuje o tome čiji će zahtjevi biti prihvaćeni - istaknuto je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da je Vlada u ovoj godini povećala izdvajanje za zapošljavanje i da će u te svrhe biti izdvojeno 28 miliona KM.