latinica  ћирилица
27/10/2023 |  11:55 ⇒ 13:11 | Autor: SRNA

Anđelković: Brzina procesa protiv Dodika dokazuje strah zapadnih mentora

Brzina procesa protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH, nezabilježena u evropskoj praksi, dokazuje da se zapadni mentori lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita iskreno plaše Dodikovog suverenističkog djelovanja, izjavio je Srni politički analitičar Dragomir Anđelković.
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Anđelković je naveo da ubrzanje inkvizicionog procesa protiv Dodika pred Sudom BiH pokazuje da nije riječ ni o kakvom, kako je navedeno, krivičnom postupku, već o političkom progonu.

- Sudstvo u BiH daleko je od efikasnog, a ovde pokazuje brzinu kakva je nezabeležena u evropskoj praksi. To dokazuje da se gospodari tog lažnog sudstva - zapadni mentori lažnog visokog predstavnika Šmita, iskreno plaše Dodika i njegovog suverenističkog delovanja -  ocijenio je Anđelković.

On je ukazao da Dodik drugima pokazuje da relativno mala zemlja kao što je Republika Srpska, koja čak nije u potpunosti međunarodno priznata već je dio šire zajednice, može da se suprotstavi onima koji misle da u svijetu mogu da rade šta hoće.

Anđelković je naveo da se politički Zapad, u okolnostima kada se suočava sa izazovima od istočne Evrope do Bliskog istoka i kada unutar Evrope postoje snažna žarišta otpora kao što je Orbanova Mađarska, jako plaši toga što radi Dodik na čelu Republike Srpske, jer taj proces može da se prenese i na druge dijelove Balkana, pa i Evrope.

- Zato ovako histerično reaguju. Ta njihova žurba je samo razotkrila do kraja da nisu nikakav sud. S druge strane, pokazuje koliko su u panici gospodari tog lažnog suda - ocijenio je Anđelković.

Pred Sudom BiH za 22. novembar zakazan je glavni pretres u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića, optuženih za nepoštivanje odluka Kristijana Šmita.

Na stranici Suda BiH objavljeno je da bi ročište trebalo početi u 13.00 časova i da je postupajući sudija Mirsad Strika.

Dodik i Lukić su 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se izjasnili da nisu krivi.