latinica  ћирилица
14/08/2024 |  18:13 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

U toku pripremni radovi na dionici Tjentište-Sutjeska, jedan od ključnih puteva Srpske (VIDEO)

Da Republika Srpska ulaže u puteve dokaz je i dionica Tjentište – Sutjeska, na području opštine Foča. Biće to jedan od ključnih putnih pravaca za turiste iz Srbije i Republike Srpske ka Crnogorskom primorju. Pripremni radovi, započeti u martu, uveliko napreduju.
Radovan Višković, obilazak gradilišta puta - Foto: RTRS
Radovan Višković, obilazak gradilišta putaFoto: RTRS

Pripremni radovi na novoj trasi u punom su jeku. Rok za završetak izgradnje je tri godine. Buduća saobraćajnica koja će put Foča-Šćepan Polje spojiti sa Tjentištem biće duga 11 kilometara, a njom će se od Foče do Tjentišta putovati tek 15 do 20 minuta.

- U toku su pripremni radovi na krčenju šiblja i niskog rastinja na gradilištu, te pripreme za zemljane i radove na odvodnji vode sa terena - rekao je Miloš Grujić, predstavnik izvođača radova preduzeća "Mrkonjić putevi".

Uz olakšavanje saobraćaja u ovom dijelu Srpske i BiH, trasa će vezati fočanski rafting, turizam i Nacionalni park "Sutjeska". Značiće to mnogo i za turiste, ali i za lokalnu zajednicu.

- Ovo je putna komunikacija koja će spojiti dolinu Sutjeske sa Šćepan Poljem, odnosno Brod na Drini-Šćepan polje. To će, kada se završi, biti veoma važna turistička ruta kada se gleda blizina Zlatibora, Andrić grada, sarajevako-romanijskog platoa pa sve dole do primorja, Herceg Novog, Trebinja... - rekao je načelnik opštine Foča Milan Vukadinović.

Riječ je o investiciji vrijednoj više od 36 miliona maraka koju finansiraju Vlada Srpske i Јavno preduzeće Putevi Srpske.

- Dionicu čini oko 11 kilometara nove trase kanjonom rijeke Sutjeske sve do Drine i novi most preko Drine, te uključenje na putni pravac Foča-Šćepan Polje. Važno je pomenuti da u paketu rješavamo i put Foča-Šćepan Polje jer ovo uključenje novog puta sa Tjentišta na taj put je na dvanaestom kilometru od Foče. Mi ćemo i tih dvadesetak kilometara puta Foča-Šćepan Polje raditi u paketu sa ovim putem - rekao je Višković.

Na dionici, tokom izgradnje, nepredviđeno su se pojavili stećci, koji bi mogli usporiti radove. Ipak, svi se nadaju da će rokovi biti ispoštovani.