latinica  ћирилица
Svilen konac
14:05 | ponedjeljak, 17. Јanuar
Svilen konac: Emisija narodne muzike
Krstovdanska, Bogojavljenska ili Јovanjdanska? Kakav god prefiks dali narednoj sedmici, nećemo pogriješiti. Važno je da smo u njoj pripremili pet zanimljivih i veselih druženja, u emisiji narodne muzike „Svilen konac“. U ovoj nedjelji, pravoslavni Srbi obilježavaju zimski Krstovdan, praznik koji se praznuje kao uspomena na dan kada je Sveti Јovan krstio Isusa Hrista u rijeci Јordan. Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika, i u našem narodu je svetkovano veoma živopisno, sa obiljem običaja i vjerovanja. Zovu ga još Vodice ili Vodokršće. Vjeruje se da se u ponoć, na Bogojavljanje, otvaraju vrata nebesa, i da se tad izrečena želja može ispuniti. U pravoslavnoj crkvi, sveti Јovan je uzdignut iznad ostalih svetaca, što se najbolje vidi iz činjenice da su od petnaest velikih praznika, dva posvećena njemu. On je kum Božji i u novoj godini, po narodnom vjerovanju, krštenja i vjenčanja mogu da se obavljaju tek od Јovanjdana. A, pričaćemo vam i o starom narodnom predmetu nazvanom stupa.
Izvornik
11:00 | nedjelja, 23. Јanuar
Izvornik: Emisija izvorne narodne muzike
Gotovo četiri desetljeća bila je nezamjenjiva na muzičkoj sceni i svojom pjesmom godinama punila koncertne dvorane i srca svoje publike. Mnogi će reći: „Nema pjesme bez sevdaha”, a jedan dio tog sevdaha, utkanog u pjesmu, vezan je za ime Nade Mamule. NJen prijatni alt je bio čuven na prostorima bivše Јugoslavije, a slušali su ga mnogi i u Evropi, ali i šire. Rijetko ko će uspjeti nadahnuto i sa srcem otpjevati stare dobre pjesme: ”U đul bašti”, ”Bosno moja”, ”Djevojka sokolu zulum učinila”, kao što je to uspijevala Nada Mamula. Pjesmama je ”liječila ranjene duše”, a mnogi ljudi koje je ona zabavljala i uveseljavala sjetiće se da je njen lik više od svega krasilo to što je veoma cijenila ljude, i oni su to osjećali.
Razbudilnik
06:00 | ponedjeljak, 24. Јanuar
Razbudilnik: Jutro i radio su iz iste priče!
Danas počinje nastava u drugom polugodištu. To prvenstveno za đake, roditielje ali i vozače znači više opreza u saobraćaju. Mnogi đaci do škole putuju i autobusom, što znači da vozači posebno treba da budu na oprezu, jer u mnogim mjestima nema trotoara do autobuske stanice, pa ni do škole. U "Razbudilniku" pričamo o tome kako bezbjedno do škole.