latinica  ћирилица
Svilen konac
14:05 | ponedjeljak, 26. Јuli
Svilen konac: Emisija narodne muzike
Emisije narodne muzike „Svilen konac“ su i posljednje julske sedmice, s pažnjom i ljubavlju, pripremljene za vas. Ukoliko se rane poslijepodnevne časove odlučite provesti na talasima Radija RS, očekuje vas obilje dobre muzike i zanimljivih priča. Posebno izdvajamo: Praznik, 26. jula, Sabor arhangela Gavrila, u narodu se zove ljetnjim Svetim Arhanđelom. On predstavlja slavljenje svih čuda Svetog arhanđela Gavrila, blagovjesnika Božjeg. O tome vam govorimo u uvodnom sedmičnom druženju. Saznaćete kako su se odvijala prela, sijela i mobe za nadnicu između dva svjetska rata. Obilježićemo dan posvećen Svetim mučenicima Kiriku i Juliti, a od nas ćete još saznati šta se to dešava kada zijevamo. Vašar, sajam, sabor ili zbor je oblik narodnog okupljanja. On ima i određene društvene funkcije, o kojima ćemo vam, takođe, pričati. U starokalendarskim pravoslavnim crkvama 30. jula slavi se nezapovjedni praznik Svete velikomučenice Marine, ili Margarite Antiohijske, kako je u nekim crkvama zovu, koja je zbog vjere u Hrista postradala u 16. godini, u doba cara Dioklecijana. U narodu se ova svetiteljka naziva Ognjena Marija.
Dobro veče, čovječe
20:00 | srijeda, 28. Јuli
Dobro veče, čovječe: Milan Bosiljčić
Glumac Milan Bosiljčić, koji je proteklih mjeseci privukao mnogo pažnje dvojnom ulogom u seriji ,,Igra sudbine”, ulogom kriminalca Komarca i ulogom njegovog brata blizanca, večeras je gost u emisiji Dobro veče, čovječe! Ovaj mladi čovjek , Akademiju je završio u klasi Nebojše Dugalića, nastupa u pozorištu na Terazijama, a poznat je po ulogama u serijama Košarkaši, Selo gori, a baba se češlja, u filmu ,,Zorica”. Јedan je od osnivača Udruženja ,,Izražajnost”, udruženja koje se bavi kulturom govora. Sin je poznatog koreografa i glumca, Mladena Bosiljčića Belog, jednog od osnivača Udruženja filmskih glumaca , po kome je dobio ime i rođak glumca Ivana Bosiljčića.
Najsvjetlije stranice umjetničke muzike
22:15 | srijeda, 28. Јuli
Najsvjetlije stranice umjetničke muzike: Emisija klasične muzike
Večerašnju emisiju iz ciklusa najsvjetlije stranice umjetničke muzike u cijelosti smo posvetili djelima klavirske literature. Ugodnih 40 -ak minuta provedite uz Fantaziju u d-molu Volfganga Amadeusa Mocarta, klavirsku sonatu u c-molu Frederika Šopena, "Aragonezu" i "Kubanu" Manuela De Falje i sonatu u G-duru Ludviga Van Betovena. Slušajte nas odmah nakon hronike dana.
Razbudilnik
06:00 | četvrtak, 29. Јuli
Razbudilnik: Јutro i radio su iz iste priče!
Zavisno od toga gdje živite, ili se trenutno nalazite zbog odmora, ponuda sezonskog voća je različita, kao i cijene, ali i kvalitet. I dok se jedni zadovoljavaju ponudom dobre, zrele lubenice ili dinje, drugi, najčešće oni na jugu, ipak uživaju i u zrelim plodovima smokve, breskve, nektarine, mandarine ili marelice. Naravno u sezonsko voće ljeti spadaju i rane sorte jabuka, krušaka, grožđa, šljiva, pa i bobičastog voća. Nemote zaboraviti i paradajiz je voće! Kakve su cijene i ponuda voća na vašim pijacama ili maketima? Kakvog je kvaliteta to voće i odakle nam dolazi?
Izvornik
11:00 | nedjelja, 01. Avgust
Izvornik: Emisija izvorne narodne muzike
Nedeljno druženje u emisiji „Izvornik“ obilovaće dobrom izvornom muzikom i zanimljivim temama. Saznaćete kako je nastala makedonska narodna pjesma „Na srce mi leži, mila nano“. Ponovo ćemo progovoriti o guslama i srpskim narodnim nošnjama s kraja 19. i početka 20.vijeka. Pridružite nam se na još jednom putovanju kroz istoriju narodne muzike.