latinica  ћирилица
Svilen konac
14:05 | ponedjeljak, 01. Februar
Svilen konac: Emisija narodne muzike
„Koliko u martu bude rose, toliko će u maju biti mrazeva. Mart ako zubima ne ujede, repom ošine. Kukavica i roda u martu predskazuju toplo proljeće.“ Ovo su neka od vjerovanja o mjesecu martu kojega još nazivaju i: marec, ožujak, brezen, naletnik i pozimski, a kojima započinjemo još jednu muzičku sedmicu u emisiji “Svilen konac”. Ciklus solunskih priča nastavljamo pričom o 1300 kaplara, dječacima iz Srbije, koji su u Prvom svjetskom ratu, potukli Švabe na Kolubari. .Vjerovatno, vama najdraži dio emisije “Svilen konac” je igra zagonetka-odgonetka. Da li ste se ikada zapitali šta su zapravo zagonetke i kada su one nastale? Govorićemo o tome da i mjesto stanovanja može da utiče na vašu sudbinu. Priču ćemo ilustrovati iskustvima iz dalekog Јapana. Pričom ćemo najaviti zimske zadušnice. Kakav je to pojam i šta znači za pravoslavne vjernike? Vama na usluzi je i dalje Danijel Šarić.
Razbudilnik
06:00 | utorak, 02. Mart
Razbudilnik: Јutro i radio su iz iste priče!
Prema odluci Štaba za vanredne situacije Republike Srpske od juče je ponovo dozvoljena organizacija muzike uživo u ugostiteljskim objektima. Međutim, do 5. marta zabranjena su sva javna okupljanja u grupama sa više od 50 ljudi, kao i privatna u grupama sa više od 10 ljudi, uključujući svadbe, krštenja i rođendane. Radno vrijeme svih ugostiteljskih objekatai dalje je ograničeno do 22.00 časa. Šta ovakva odluka znači muzičarima, a šta ugostiteljima i gostima. O ovoj temi pričamo u "Razbudilniku"!
Studiorum
20:00 | utorak, 02. Mart
Studiorum: Ekonomizacija znanja
Druga međunarodna naučna konferencija: “Izazovi sadašnjosti i vizije budućnosti” ,primjereno epidemiološkoj distanci, održana je u onlajn prudukciji pomoću zum platforme. Uloga domaćina dodijeljena je Udruženju “Zajedno u Evropu” povodom 10-godišnjice rada ove nevladine organizacije uz tehničku podršku Nezavisnog univerziteta Banjaluka. Tok rada pomenutog naučno-stručnog skupa možda najbolje ilustruju riječi akademice Grozdanke Gojkov: “Da je riječima tijesno a mislima široko.” Profesorica Gojkov više od četiri decenije na osnovu iskustva daje naučnu dimeniziju istraživanjima o darivitosti djece. Večeras će u emisiji govoriti o ekonomizaciji obrazovanja kao predstavnica Akademije obrazovanja iz Beograda.
Dobro veče, čovječe
20:00 | srijeda, 03. Mart
Dobro veče, čovječe: Dragomir Ilić Ilke
Frontmen grupe Generacija 5, veoma popularne grupe 80-ih godina, autor kompozicije ,,Za milion godina, kompozicije koju su izvodila najveća imena ex Yu estrade, kompozitor muzike za serije Stižu dolari, Moj rođak sa sela, Nemanjići- rađanje kraljevine, muzike za film ,,Nije lako sa muškarcima", samo su dio bogatog životnog opusa kompozitora Dragomira Ilića Ilkea. Ovaj šarmantni gospodin, koji je odrastao uz pjesme svog oca, takođe kompozitora, a uz brata Sanju Ilića iz Balkanike, napravio prve korake u rok muzici, muzičar koji je saradjivao sa Borom Đorđevićem , Oliverom Mandićem, Bajagom i Idolima, a sa Zdravkom Čolićem svirao na koncertima, Dragomir Ilić Ilke, večeras je gost u emisiji Dobro veče , čovječe!