latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 25/11/2013 | 15:13

Počela kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama"

U preko 100 država svijeta danas je počela kampanja ,,16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". Riječ je o globalnoj, svjetskoj kampanja koju sprovodi oko 1700 organizacija koje se bore protiv rodno zasnovanog nasilja. Nosilac aktivnosti u Republici Srpskoj su Udružene žene Banjaluke.


Kampanja koja je prvi put počela da se sprovodi 1991. godine, uvijek počinje 25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra ,Međunarodnim danom ljudskih prava.
U RS je od 1 187 ispitanih žena , čak 47,3 % bilo izloženo nekom obliku rodno zasnovanog nasilja, podaci su Studije o rasprostranjenosti nasilja nad ženama u BiH, a jedan od načina prevencije ove pojave je mijenjanje stavova javnosti i duboko ukorijenjenih patrijarhalnih normi ponašanja.
BiH je u julu ove godine ratifikovala Konvenciju Savjeta Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, prvi pravno obavezujući instrument u Evropi čiji je cilj stvaranje pravnog okvira za prevenciju nasilja nad ženama , zaštitu žrtava nasilja i kažnjavanje počinilaca nasilja.
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama danas je u Vladi RS  potpisan Opšti protokol o postupanju u slučajevima nasilja u porodici u RS , a organizacija žena Lara Bijeljina organizuje uličnu akciju.
Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja osnovnih ljudskih prava-prava na život, prava na privatnost i porodični život, pravo na zaštitu dostojanstva..., a li ipak , najveći broj nasilja ostaje neregistrovan, ovo su podaci koje je gostujući u programu Radija Republike Srpske, iznijela socijalna radnica u Sigurnoj kući, Dragana Miljković.
Prema njenim riječima, žene nerado prijavljuju nasilnika, najčešće zbog straha da će izazvati veće nasilje, zbog bekonomske zavisnosti , zbog mišljenja da joj , ionako, niko ne može pomoći.
Sigurna kuća spas je za žene i djecu žrtve nasilja. Zlostavljane žene treba da se obrate Centru za socijalni rad, koji ih , prema procjeni situacije, upućuju ili kod rođaka i prijatelja ili u Sigurnu kuću, rekla je Miljković.
Ona je istakla da sigurna kuća pruža psiho-socijalni tretman, saradnju sa drugim ustanovama, besplatnu pravnu pomoć.
Sigurna kuća je  i sklonište za djevojke- žrtve zlostavljanja i predstavlja fizičku zaštitu i sigurnost, naglasila je Miljković.
U sklopu Sigurne kuće  u Banjaluci postoji i SOS-crvena linija, broj 1264, otvorena do 21 čas, na koji mogu  da se jave žene i djeca ,žrtve nasilja u porodici  i djevojke -žrtve zlostavljanja.