latinica  ћирилица
SABORNO ZA KOSOVO I METOHIЈU | 05/04/2016 | 11:42

Narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji

Pomoć koju uputite narodnim kuhinjama direktna je pomoć našem narodu da nastavi mukotrpnu borbu za opstanak na vjekovnim ognjištima. Na taj način zajedno čuvamo srpstvo i korijene. Ta pomoć je značajni pokazitelj ljubavi i saosjećanja, i moralne podrške da nas ne prepuštate zaboravu.

Rad narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji traje dugih petnaest godina. Uz ulaganje velikog napora, truda i rada, Eparhija raško-prizrenska uz svoju Dobrotvornu organizaciju „Majka devet Јugovića“ uspijeva da svakodnevno prehrani preko 2000 socijalno ugroženih lica sa ovih prostora. I poslije toliko godina rada, za kuhinje i dalje nema idealnih uslova niti bezbjednosti. Ono što svakako održava njihov rad jeste dobra volja dobrih ljudi i institucija koji se nerijetko odazovu da pruže pomoć.

Na prostoru Kosova i Metohije postoji šest narodnih kuhinja koje pokrivaju Opštine Novo Brdo, Gnjilane, Kosovska Kamenica, Vitina, Klina i Istok. U njima, svoj često i jedini dnevni topli obrok i komad hljeba dobija preostalo srpsko življe, a pritom, kuhinje snabdijevaju i nekoliko školskih kuhinja.

Nedostatak stalnih donacija jedan je od osnovnih problema u radu narodnih kuhinja, a pomoć države pokriva tek trećinu njenih potreba. Iz tih razloga, realizacija brojnih humanitarnih akcija, važan je oslonac u opstanku našeg naroda. Uz veliku podršku dobrotvora, kako pojedinaca tako i brojnih institucija uspijevamo da održimo rad u kontinuitetu.

U želji da se kuhinje u potpunosti izbore za svoju samoodrživost pokrenuli smo brojne projekte da u tome pomognu: Farma koza i ovaca, Poljoprivredno gazdinstvo, Mlekara, Farma Tov junadi, uzgoj krava muzara, dok su u planu i mnogi drugi.

Međutim, velika strepnja kuhinja jeste nedostatak namirnica. Uzimajući u obzir to da se svakoga dana priprema obrok za preko 2000 ljudi, oskudica namirnica koje se pritom i najviše koriste i troše poput brašna, ulja, konzerviranog povrća, mesnih narezaka, nije nimalo čudna pojava. Rad kuhinja je neprestano u iskušenju i strahu da situacija ne dođe u alarmantno stanje koje bi za posljedicu imalo zatvaranje kuhinja. Zato je priliv donacija, u vidu hrane ili novca, neophodan, kako bi kuhinje neometano radile.

Iako u velikim poteškoćama, ostavljamo iza sebe zimski period koji nam uvijek iznova oteža rad, naročito kada je distribucija hrane u pitanju, ali i potrošnja iste. Zima za sobom uvek ostavi posljedice poput manjka namirnica, pa će sada naš fokus biti nabavka neophodnog.

Pomoć koju uputite narodnim kuhinjama direktna je pomoć našem narodu da nastavi mukotrpnu borbu za opstanak na vjekovnim ognjištima. Na taj način zajedno čuvamo srpstvo i korijene, a to je od vitalnog značaja i nama kao narodu, a i samoj državi. Ta pomoć je značajni pokazitelj ljubavi i saosjećanja, i moralne podrške da nas ne prepuštate zaboravu.

 Kontakt telefon za donacije i sve informacije je +381 38 64-275 kao i na www.narodnekuhinjekim.com