latinica  ћирилица
Saborno za Kosovo i Metohiju
Pomoć narodnim kuhinjama na KiM
Saborno za Kosovo i Metohiju
--:--
NA PROGRAMU
PONUTOSRIČETPETSUBNED

O EMISIЈI
Saborno za Kosovo i Metohiju

                                    SABORNO ZA KOSOVO I METOHIЈU 1412

Pred narodom u Republici Srpskoj je četvrta akcija pomoći narodnim kuhinjama Eparhije raškopriizrenske - Kad bi hljeba bilo više i ove godine Saborno za Kosovo i Metohiju.

U toku mjeseca aprila, ove 2016 godine, Eparhija zvorničko - tuzlanska organizuje akciju prikupljanja sredstava putem žiro računa i pozivom na kratki broj 1 4 1 2 ( jedan poziv jedna marka) za neometan rad Narodnih kuhinja Udruženja “Majka devet Јugovića” pri Eparhiji raško prizrenskoj.

Svaki dan pripremaju preko 2000 obroka i hljebova za srpske porodice na Kosovu i Metohiji. Pomoć za djecu, stare, bolesne za Srbe u enklavama koji žive u šiptarskim okruženjima još uvijek bez mogućnosti da normalno žive a donijeli su odluku da ne napuštaju vjekovna ognjišta.Čuvarima srpskog postojanja i pretrajavanja u najjužnijem dijelu Srbije, koji nam žele oteti, potrebna je pomoć.

Radio - televizija Republike Srpske medijski je pokrovitelj akcije SABORNO ZA KOSOVO I METOHIЈU. Naša ekipa Mira Lolić Močević, Siniša Јalić, Novo Bukša, Duško Јovanović i Milan Lujić boravila je tokom marta na Kosovu i Metohiji i snimila dvadesetak priča koje ćete moći vidjeti na našem programu tokom trajanja akcije.

Od šest narodnih kuhinja posjetili smo tri koje pokrivaju najugroženiji prostor kosovskog Pomoravlja, kuhinje su smještene u većinskim srpskim selima Korminjani i Vrbovce, koje Srbi nikada nisu napustili, i povratničkom selu Vidanje u kojem radi i područna škola iz Osojana za koju Narodne kuhinje pripremaju užinu za 11 đaka.

Pekare pri narodnim kuhinjama pripremaju po jedan hljeb za svakog korisnika dnevno ali i hljeb za đake u obnovoljenoj prizrenskoj Bogosloviji koje smo takođe posjetili.

Bogoslovi su muzikom po kojoj su već postali prepoznatljivi pozvali sve ljude dobre volje da se uključe u aprilsku akciju prikupljanja sredstava za neometan rad narodnih kuhinja pri Udruženju Eparhije raško – prizrenske, a pjesme koje smo snimili, takođe ćete moći vidjeti u aprilu na našem programu.

 

Ali posjetili smo mi i plastenike i srpske oranice na kojima rade radnici iz Narodnih kuhinja kao i farmu ovaca, koza i goveda koje su podignute u akcijama pomoći organizovanim prethodnih godina kako bi se i tim putem obezbjedilo povrće, žitarice i meso, a osnivanjem mljekare i mlječni proizvodi za korisnike kuhinje ali i zaposlili članovi najugroženijih porodica.

Na farmi smo se upoznali sa velikim francuskim humanitarcem Arni Gujonom koji nam je objasnio zašto pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji i radu Narodnih kuhinja. Dogovorili smo da podrži akciju 1412 svojim dolaskom u Banjaluku u kojoj će u Narodnom pozorištu Republike Srpske, 19. aprila, biti oranizovano humanitarno veče “SABORNO ZA KOSOVO I METOHIЈU” u okviru koje će biti promovisana njegova knjiga Svi moji putevi vode ka Srbiji…

Gledaocima naše televizije zahaljujući Blagoslovu dečanskog bratstva prenosimo i ekskluzivni snimak sa dijela večernjeg bdenja posvećenog Svetom kralju Stefanu Dečanskom, čuvaru srpskog pravoslavnog naroda i prostora Kosova i Metohije...

Svaka posjeta jednom od srpskih sela je priča za sebe, potresna ali i ponosna, priča o nepredaji i pretrajavanju. Vidjećete kako žive 4 srpske porodice u totalnom albanskom okruženju kojima Narodne kuhinje dostavljaju hranu, čuti zašto stari Srbi ne žele da napuste selo Kololeč i kako jedna skromna vrijedna i čestita srpska porodica Kitanović, mama,tata i šestoro djece sa osmjehom i borbeno idu kroz život a njima treba samo malo naše pomoći...


Saborno Srbi su uvijek mogli sve

pokažimo to i u aprilskoj akciji pozivom na broj 1412 - jedan poziv jedna marka

 

Žiro račun na koji možete uplatiti novčanu pomoć:
Eparhija zvorničko - tuzlanska
ž.r.  5620030000052340
Razvojna banka,
svrha uplate: Pomoć narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji

Redakcija: Posebne emisije

Kontakt:

19/04/2016 | 13:23
Ulaz je slobodan, posjetioci će svojim prilozima pomoći ovu humanitarnu akciju.
05/04/2016 | 11:42
Pomoć koju uputite narodnim kuhinjama direktna je pomoć našem narodu da nastavi mukotrpnu borbu za opstanak na vjekovnim ognjištima. Na taj način zajedno čuvamo srpstvo i korijene. Ta pomoć je značajni pokazitelj ljubavi i saosjećanja, i moralne podrške da nas ne prepuštate zaboravu.