latinica  ћирилица
25/04/2014 |  09:36 | Autor: SRNA

Grafiti "UČK" na kapiji Visokih Dečana

Nepoznata lica ispisala su na kapiji manastira Visoki Dečani grafite sa natpisima "UČK" /oslobodilačka vojska Kosova/.
Grafiti UČK na kapiji Visokih Dečana - Foto: RTS
Grafiti UČK na kapiji Visokih DečanaFoto: RTS

Iz Eparhije Raško-prizrenske saopšteno je da su grafiti osvanuli juče, te da je ovo još jedan u nizu provokativnih akata albanskih ekstremista koji su prethodno poruke mržnje ispisivali na zidu crkve u Đakovici, a potom na srpskim kućama u Orahovcu.

Ovog puta ekstremisti su to učinili na samoj manastirskoj kapiji u Visokim Dečanima i to svega nekoliko desetina metara od italijanskog punkta KFOR-a, koji 24 časa dnevno obezbjeđuje ovu srpsku svetinju.

"Eparhija Raško-prizrenska ovaj akt doživljava kao otvorenu pretnju manastiru Visoki Dečani i njegovom bratstvu koji su u poslednjih 15 godina takozvanog međunarodnog mira na Kosovu i Metohiji četiri puta oružano napadani granatama od albanskih ekstremista i kojima su više puta upućivane pretnje", ističe se u saopštenju.

Iz Eparhije ocjenjuju da ova provokacija i prijetnja nije ništa drugo do posljedica nacionalističke retorike koja se već godinama širi u lokalnim medijima na albanskom jeziku protiv ovog manastira u kome su monasi za vrijeme rata pomagali i albanskim izbjeglicama.

"I ovaj najnoviji incident pokazatelj je da je bezbednost srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji i dalje ugrožena, pa čak i u slučaju da tu svetinju obezbeđuju pripadnici KFOR-a", dodaje se u saopštenju.

Iz Eparhije traže od bezbjednosnih snaga da se počinioci pronađu i spriječi dalje širenje mržnje.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Јanjić uputio je zahtjev međunarodnim snagama na Kosovu da povećaju svoje prisustvo u blizini manastira, navode u Sekretarijatu Eparhije Raško-prizrenske u Gračanici i dodaju da je episkop Raško-prizrenski Teodosije na službenom putu i da će njegova reakcija uslijediti.

ЈAHЈAGA OSUDILA ISPISIVANjE GRAFITA

Kosovska predsjednica Atifete Јahjaga je osudila ispisivanje grafita OVK na manastiru Visoki Dečani, ocijenivši da je svaki takav akt neprihvatljiv i neustavan, javljaju mediji u Prištini.
Јahjaga snažno osuđuje ispisivanje grafita na manastiru Visoki Dečani, koji je kao vjerski spomenik simbol kulturnog nasljeđa na Kosovu, prema kome građani i institucije Kosova ukazuju posebnu pažnju, saopšteno je iz njenog kabineta.
Ona je pozvala  bezbjednosne mehanizme da otkriju počinioce ovog ružnog djela i da ih izvedu pred lice pravde.
"Oštećenje vjerskih objekata je neprihvatljivo i u potpunoj suprotnosti sa tradicijom i građanskim vrijednostima Kosova, zasnovanim na toleranciji i punom poštovanju vjerskih zajednica i njihovih spomenika, što je obuhvaćeno i Ustavom naše zemlje", navodi se u saopštenju.
Prethodno je i ambasadorka SAD u Prištini Trejsi En DŽejkobson izrazila  žaljenje zbog grafita OVK koji su iscrtani na vratima Manastira Visoki Dečani i istakla da opština ne može da razvija turizam ako ne poboljšava odnose sa manastirom, objavio je prištinski list "Ekspres".