latinica  ћирилица
25/04/2014 |  09:43 | Autor: RTRS

"Solunci govore" sutra u Narodnom pozorištu

Poslije velikog uspjeha u Banjaluci , beogradska premijera dokumentarne drame "Solunci govore" biće održana 26. aprila u Narodnom pozorištu.

U godini kada se obilježava stota godišnjica početka Prvog svjetskog rata, devet mladih glumaca, studenata Akademija umjetnosti iz Banjaluke i Beograda i rediteljka Cisana Murusidze u pozorište su vratili predstavu "Solunici govore" Antonija Đurića i svjedočenje o herojima velikog rata.

Pokrovitelji predstave su predsjednici Srpske i Srbije Milorad Dodik i Tomislav Nikolić.

Milunku Savić, Budimira Davidovića, Miladina Miletića i još 14 heroja Prvog svjetskog rata oživjeli su mladi glumci predstavom, prvi put izvedenom prije 30 godina.

"Kada sam čuo da ćemo raditi ovo bio sam srećan jer je za mene raditi o ljudima koji su preživjeli takvu golgotu i stvarnim herojima naše nacije i našeg naroda bila velika čast. Obradovao sam se. Nije mi bilo bitno da li ćemo raditi svaki dan, bilo mi je samo da želim to da uradim, istakao je Danilo Kerkez, student Akademije umjetnosti Banjaluka.

Lik Budimira Davidovića zvanog Sumarem tumači Darko Ivić, student Akademije umjetosti u Beogradu.

"To je čuveni vojnik koji je preživio 70 rana u Prvom svjetskom ratu, koji je sa 20 i nešto godina otišao sa njive i iz rata se vratio sa najvišim vojnim odlikovanjima. Poznat po prvim borbenim redovima.

Odbio je da ostavi svoj život na ratištu i neko ko je 20 puta sahranjivan. Fascinantno kada posmatramo herojska djela", dodao je Ivić.

Rediteljki Cisani Murusidze nije bilo teško da uspostavi komunikaciju sa mladim glumcima.

"Počela sam najjednostavnije. Rekla sam da ih ne tretiram kao studente nego kao mlade glumce koji nemaju veliko iskustvo, ali tretiram ih kao partnere . Ni u jednom trenutku kao neko ko treba da uči. S moje strane je ponuđeno veliko iskustvo, a s druge strne sam očekivala veliku mladalačku energiju, razbarušenu.

Dogovor je bio da ono što predlažem ne treba da mi ilustruju po svaku cijenu, nego da razgovorom dolazimo zajedno do rezultata", istakla je Murusidze.

Ministarstva prosvjete Srpske i Srbije razmišljaju da predstava poslije pozorišnog postane i dio školskog programa da bi srednjoškolci i na ovaj način saznali više o herojima svoje istorije.